Navikli smo da su dronovi korisne naprave koje nam mogu pomoći u raznoraznim situacijama, ali što kažete na letjelicu koja će sama doći po vas i odvesti vas u bolnicu ako zatrebate prvu pomoć?

Da, dobro ste pročitali: umjesto da čekate vozilo prve pomoći, po vas će stići bespilotna letjelica na koju ćete se moći ukrcati i poletjeti – brzinom od 110 km/h, do bolnice udaljene do 150 kilometara. Uvjet je da unesrećeni ne bude teži od 120 kilograma, jer tolika je nosivost letjelice.

Dron za hitnu pomoć osvojio je prvu nagradu (i 20.000 dolara) na sajmu dronova FAI International prošlog vikenda u švicarskoj Lausannei. Žiriju se vjerojatno svidjelo što dron može pokupiti skijaše i alpiniste na nepristupačnim terenima – i pomoći im bolje od labradora. Naime, umjesto bočice s rumom na njemu je boca s kisikom (dobro dođe za prelijetanje na velikim visinama – dron može letjeti i na visini od 1000 metara) i komplet za prvu pomoć. Naravno, tu su i kamere, zvučnici i mikrofoni, kako bi doktori mogli non-stop pratiti unesrećenog i komunicirati s njim.

Autor nagrađenog, još neimenovanog ambulantnog drona je 34-godišnji Vincenzo Navanteri zaposlen u talijanskoj tvrtki Proger.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.