Novi model Canon EOS R ima najbrži automatski fokus na svijetu i prvi je fotoaparat na svijetu s mogućnošću fokusiranja pri slabom osvjetljenju do -6EV. No na duge staze najkrupnija je novost – navoj. Nova linija objektiva RF donosi 12-pinski priključak, a lako ćete ih prepoznati po širokom promjeru navoja od 54 mm. Digitalni optimizator objektiva, koji ispravlja čimbenike poput aberacija objektiva, iskorištava moć RF objektiva za slanje podataka o korekcijama tijelu fotoaparata uz minimalan utjecaj na brzinu kontinuiranog snimanja.

Nova značajka svih RF objektiva bit će prilagodljiv kontrolni prsten kojim korisnici mogu prilagoditi otvor blende, brzinu zatvaranja blende, ISO ili kompenzaciju pri ekspoziciji, što znači da nema potrebe za skidanje pogleda s objekta i riskiranje gubitka koncentracije. Važno je reći da novi sustav jamči potpunu kompatibilnost (uz adapter) s postojećim objektivima EF i EF-S i dodatnom opremom.

EOS R donosi i 35-milimetarski CMOS senzor punog kadra s efektivno oko 30,3 milijuna piksela, te najnoviji slikovni procesor DIGIC 8. EOS R krasi najbrže automatsko fokusiranje na svijetu od samo 0,05 sekundi te sposobnost brzog i preciznog snimanja objekata u pokretu uz kontinuirano snimanje brzinom od 8 sličica u sekundi (fiksno automatsko fokusiranje) odnosno 5 sličica u sekundi uz praćenje automatskim fokusiranjem, pa je korištenje ovog uređaja uvijek pouzdano.

U moru novih mogućnosti, vrijedi spomenuti i digitalni optimizator objektiva, automatski fokus Touch and Drag (koji na izbor nudi čak 5655 položaja), tiho okidanje (savršeno za fotoreportere i fotografe vjenčanja!) te snimanje 4K videozapisa s izlazom preko HDMI-ja 10-bitnom brzinom.

Canon EOS R se na zapadnoeuropskom tržištu očekuje početkom listopada po cijeni od 2499 eura za samo tijelo, odnosno 3499 eura za RF 24-105 koji je jeftiniji od dva nova objektiva RF serije, a kojima će se u prosincu pridružiti još dva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.