Koliko je kamera poželjno na smartfonu? Do pred koju godinu svakoga bi zbunila ideja o mobitelu s više od jedne kamere straga i jedne sprijeda, ali sada se već navikavamo na modele koje straga imaju po dvije ili čak tri kamere, a onda i još i sprijeda jedna ili dvije…

Ali sada nam sa svih strana dolaze vijesti o mobitelima s pet, sedam ili čak devet kamera!

A na većini mobitela sve te dodatne kamere ni ne služe za ništa drugo nego za pomodni bokeh efekt – dodavanje dubine fotografijama.

Vijesti koje su procurile u medije tvrde kako će Samsung Galaxy S10+ i LG V40 imati svaki po pet kamera, no još više pozornosti privukla je novost koju je ovog vikenda objavio kineski IT Home. Na njihovoj snimci vidi se Nokia TA-1094 – koja će se, prema špekulacijama, u konačnoj verziji vjerojatno zvati Nokia 10 – a koja straga ima čak pet kamera.

foto: IT Home

Da, na slici izgleda kao da ih ima sedam – ali iza dvije od sedam podjednakih krugova kriju se LED bljeskalica (gore lijevo) i infracrveni fokus (gore desno).

Prema Kinezima, tih pet kamera će služiti za telefoto, crno-bijelu fotografiju, s tim da će ostale dvije služiti za nešto što se zove sinteza piksela – nešto slično PureView tehnologiji koju je sadašnja Nokia (u vlasništvu kineske kompanije HMD Global) otkupila od stare Nokije. Ta je tehnologija implementirana u modelu 808 PureView koji je izašao 2012., i do dana današnjeg ostao jedan od najboljih foto-mobitela ikad; između ostalog, nudio je golemi zum bez gubitka kvalitete, kao i najjači senzor u mobitelu ikad (41 megapiksel!). Taj je mobitel pokupio veliku pozornost i mahom povoljne recenzije, no bio je to posljednji smartfon s Nokijinim sustavom Symbian; nakon toga je Microsoft kupio Nokiju, da bi unedogled otezao s primjenom PureView tehnologije.

PureView je ponudio nekoliko pogodnosti i jedinstvenih prednosti, a ostao je zapamćen po jednoj od njih: mogućnosti kombiniranja više slika, snimljenih s više objektiva, u jednu jedinu fotografiju goleme razlučivosti, iz koje se onda može izdvojiti dio (lossless zoom), još uvijek u velikoj razlučivosti.

Na sličnom principu funkcionira Light, inovativni digitalni fotoaparat koji koristi mnoštvo objektiva kako bi snimio jednu fotografiju goleme razlučivosti. Njihova prva kamera, Light L16, snima sa 16 objektiva da bi ponudila mogućnosti kakve nude SLR aparati u malenom tijelu, ne većem od mobitela.

A slijedeći korak Lighta je – mobitel. Predstavio je dva prototipa: s pet odnosno devet kamera. Fotografije s njih se pomoću Lightove vlastite tehnologije stapaju u jednu, a – kao što naziv sugerira – svjetlo se koristi kao poseban adut, tako da će se dobra snimka dobiti i uz minimum svjetla.

Osim vlastitih mobitela, Light planira licencirati svoju tehnologiju drugim proizvođačima mobitela, kako bi proizveli smartfone koji kvalitetom fotografija konkuriraju SLR fotoaparatima.

Zanimljivo je da se iza oba inovativna mobitela – i Ligthovog i Nokijinog – kriju poznata imena: Leica i Zeiss. Legendarni njemački proizvođač foto-opreme Zeiss od početka surađuje na PureView tehnologiji, a njihovi zemljaci iz Leice ljetos su uložili u suvlasništvo Lighta.

Sve te napredne multi-kamere u mobitelima dovest će i do novih primjena. Mobiteli će se, između ostalog, više koristiti za 3D mapiranje (i 3D općenito), proširenu stvarnost te za prepoznavanje lica, krajolika i lokacija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.