Google je prošlog tjedna proslavio desetu godišnjicu svog web preglednika Chrome (i dvadesetu obljetnicu osnutka) izdavanjem „svečane“, obljetničke verzije – ali čini se da sada dobiva opasnu konkurenciju.

Chrome drži lavovski dio tržišta – više od polovice ljudi na svijetu koristi Googleov web preglednik – no znalci često ističu kako je Firefox podjednako dobar. Velika razlika između njih je u tome što je Firefox djelo open source zajednice – programera koji ga „štrikaju“ iz ljubavi, a ne iz komercijalnih interesa. Chrome je „na papiru“ isto tako open source – no u stvarnosti je proizvod kompanije koja zarađuje silne bilijune dolara od oglasa na webu.

Kako piše AP, Firefox u novoj verziji (zasad samo za Mac OS) donosi nove alate koji onemogućuju tracking – tehnologije Googlea i Facebooka koji prate sve što radite na internetu, kako bi vam servirali upravo one oglase koji bi vas mogli zainteresirati. Znate već o čemu se radi: svi smo mi doživjeli da potajno tragamo za sredstvima za brži rast kose, seksualnim pomagalima ili egzotičnim hobijima – da bi nam, na naše zaprepaštenje, sutradan Facebook ili Google ponudio upravo isto to u oglasima.

Apple će otišao čak i korak dalje u posljednjoj verziji svog web preglednika Safarija: onemogućuje da vas oglašivači prepoznaju po kombinaciji web preglednika, računala i cookieja koji djeluju kao nevine bilješke o vama koji omogućuju portalima da vam serviraju ono što vas zanima, a zapravo razmjenjuju privatne podatke o vama s oglašivačima.

I dok se Firefox i Safari bore protiv konkurenta podizanjem sigurnosti, Microsoft je pribjegnuo niskim udarcima: u novoj testnoj verziji Windowsa 10 dočekat će vas prozor kao na gornjoj slici kada pokušate instalirati ne-Microsoftov web preglednik… No, kako piše ZDNet, korisnici su tako loše reagirali na Microsoftov potez da to upozorenje neće biti u konačnoj verziji jesenske nadogradnje Windowsa 10.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.