Dijabetičari po nekoliko puta dnevno moraju ubosti prst kako bi mogli provjeriti razinu šećera u krvi,  a nova tehnologija koju razvija Oramed Pharmaceuticals iz New Yorka cijeli proces pokušava olakšati.

Nakon otkrića umjetne gušterače, integracije bežičnog nadgledavanja glukoze pomoću ugrađene igle u koži već se može kupiti, a novo otkriće zaobilazi sve invazivne metode te se oslanja na nešto sofisticiraniju eksperimentalnu tehnologiju.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Waterloou iskoristili su prednosti korištenja radara i umjetne inteligencije kako bi očitali razinu šećera u pacijentovoj krvi. Pomoću nove tehnologije moguće je pratiti promjene u razini glukoze u krvi bez posezanjem za iglom.

„Želimo pronaći način mjerenja krvi unutar tijela bez posezanjem za uzorcima“, rekao je George Shaker, profesor i voditelj projekta. „Nadamo se da ćemo za nekoliko godina koristiti pametne satove za praćenje razine glukoze u krvi.“

Tim je usko surađivao s njemačkom kompanijom Infineon, najpoznatijima po proizvodnji poluvodiča i hardvera, kao i Googleom koji im je pomogao razviti radarsku napravu kojom su vršili istraživanje. Konačni proizvod koristi strojno učenje i neinvazivno skeniranje tekućine u tijelu kako bi pomoću refleksije signala otkrio promjene koje uzrokuje povećana razina šećera.

Inicijalno testiranje na dobrovoljcima pokazalo je iznenađujuću učinkovitost uređaja – sprava je točno pogodila koncentraciju šećera u 85 posto uzoraka. Sljedeći cilj je rafinirati tehnologiju, te ju ‘natjerati’ da prepoznaje tekućinu ispod kože.

Konačni korak bit će smanjivanje uređaja na veličinu prosječnog pametnog sata, a tim je uvjeren da će takvo što biti ostvarivo za nešto manje od pet godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.