Ako imate dvije lijeve noge i niste baš talentirani za ples, umjetna inteligencija bi vam mogla pomoći. Barem u prezentaciji na društvenim mrežama. Tim stručnjaka sa Sveučilišta Berkeley uspio je istrenirati umjetnu inteligenciju da plesne korake preslika na video osobe koja ne zna plesati.

Evo kako to funkcionira: Prvo su snimili video s profesionalnim plesačem, a potom video osobe koja samo stoji. Obje osobe se potom pretvore u 3D figure koje se potom mogu modelirati u različite kretnje. Zatim se računalom preslikaju profesionalni plesni pokreti na model osobe koja ne zna plesati. I ostaje još samo pustiti glazbu…

Dakako rezultat nije savršen; ako malo bolje pogledate video takve pretvorbe (dolje) lako je uočiti mane, pa i nestajanje dijelova ruku ili nogu. No, bez obzira na to, ovaj slučaj predstavlja iskorak u razvoju tehnologije umjetne inteligencije. Sada bi se gotovo svaki video snimljen i mobitelom mogao iskoristiti za kreiranje drugačijih kretnji. Drugim riječima, ako imate video neke osobe mogli biste isprogramirati da na kraju ta osoba radi nešto posve drugo – nego što je originalno snimljeno. Koliko je ovo zanimljivo, toliko je istovremeno i pomalo zastrašujuće da sve lakše postaje promijeniti stvarnost.

S druge strane, uskoro zasigurno možemo očekivati navalu novih filtera po društvenim mrežama i prezentaciju nepostojećih talenata. Kao da ne postoji već dovoljno fake newsa na internetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.