Načini usvajanja tehnologije i digitalizacije postaju sve brži. U globalnim industrijama, kao i u sve većem broju kompanija prepoznajemo moć IoT-a (internet stvari), koji omogućuje realizaciju smanjenja troškova i uštedu energije. Takvi procesi već počinju mijenjati navike potrošača i samo će se ubrzavati.

Različite industrije prepoznaju prednosti IoT-ja, a među prvima je ugostiteljska. Pokazatelji su neumoljivi: gostinjska soba troši između 40 do 80 posto energije unutar ugostiteljstva, unatoč tomu što su sobe u hotelskim objektima zauzete 60 do 65 posto tijekom dana. Gosti su obično u svojim hotelskim sobama samo oko osam sati na dan. Dakle, svaki put kad je soba prazna ukazuje se velika prilika za uštedu energije bez utjecaja na udobnost gostiju. HVAC sustav (grijanje, ventilacija, klima) je snažan potrošač energije, isto kao i rasvjeta i upravo to predstavlja velik izazov za hotelijere, s obzirom da gosti imaju malo poticaja za usvajanje energetski učinkovitih navika.

Kontrola temperature unutar sobe mora odgovarati komforu gostiju bez obzira na

doba dana ili stopu popunjenosti. Jer, gost nikad ne očekuje da će ući u sobu u kojoj je previše vruće ili previše hladno.

Zamislite hotel u kojemu se precizno prati potrošnja u prostorijama i u kojemu je udobnost gostiju i dalje primjerena, s manjim utroškom energije. Nove generacije senzora koji se nalaze unutar sobe osiguravaju obilje komfora i sigurnosti, a podatke o potrošnji energije šalju u svakom trenutku. Ti se podaci prosljeđuju preko mreže, a softver za analitiku onda ih oblikuje u djelotvorna i inteligentna rješenja, koje službenici u odjelu održavanja i upravljanja objektom mogu primjenjivati. Rezultat takve akcije je poboljšana energetska učinkovitost hotelskog objekta, smanjena emisija štetnih plinova i veće zadovoljstvo gostiju. Upravo takva rješenja nudi Schneider Electric.

Osim što ugađa razne parametre unutar gostinjskih soba, kao što je HVAC i to svake minute, izgrađena umjetna inteligencija u sustavu također identificira potencijal dugoročnih problema koje valja riješiti. Jednom kad se identificira problem – na primjer, sapnica ventilatora unutar ventilacijskog sustava je slabija – sustav nudi predložene akcije za rješavanje situacije. Kod ovakvog tipa automatskog otkrivanja kvara i dijagnostike podaci se pohranjuju u oblaku, te ih uz pomoć odgovarajuće aplikacije analiziraju kvalificirani stručnjaci. Na taj način identificiraju se greške u sustavu, određuje se redoslijed operacija poboljšanja i prikupljaju se informacije o energetskim trendovima i potencijalima tijekom određenog vremena, što omogućava hotelskim kompanijama dugoročne ciljeve smanjenja resursa.

Inteligentni sustavi kompanije Schneider Electric  kontroliraju rasvjetu, HVAC i rolete/zastore sukladno nazočnosti gosta, osiguravajući maksimalnu udobnost. Sustav uključuje naprednu kontrolu opreme u gostinjskoj sobi, upravljanje hotelskim funkcijama poput onih na vratima “Ne ometati” i “Molim vas, pospremite sobu” te mogućnost komunikacije s drugim hotelskim sustavima.

Potrošnjom energije upravlja se automatski prema popunjenosti soba, što rezultira smanjenom potrošnjom energije. Rješenje se temelji na KNX sustavu, koji povezuje sve različite senzore unutar sobe kako bi formirali sustav. Senzori se nalaze unutar držača ključa kartice, detektora nazočnosti, termostata i prozora. Također, tu je kontrola rasvjete te kontrola klima uređaja. Sve to zajedno može se regulirati jednostavnim sučeljem, od uočljivih tipki do user-friendly zaslona osjetljivih na dodir.

Hotelska soba je privatni prostor koji se nalazi pod odgovornošću hotelijera kojemu je glavna briga sigurnost i udobnost korisnika. No, voditelj hotela danas među glavnim poslovima svakako mora imati nadzor potrošnje energije hotela, jer je to jednako bitan segment poslovanja kao i osiguravanje udobnosti i sigurnosti svojih kupaca. Stoga voditelj hotela mora i ograničiti bilo kakav rizik vezan za elektroničke aparate tijekom razdoblja kad je gost u sobi te smanjiti nepotrebnu potrošnju električne energije. Sustav kompanije Schneider Electric omogućuje da se svi električni sklopovi koje koristi gost (utičnice za napajanje, osvjetljenje) isključuju dok ga nema, osim onih koji se žele ostaviti uključeni zbog njegove udobnosti: npr. HVAC i minibar. Napajanje u sobi osigurava razdjelna ploča na ulazu u sobu.

Integrirani upravljački prekidači serije Acti9 IC60 mogu isključiti napajanje strujnih krugova kad je kartica  uklonjena iz čitača koji se nalazi na ulazu u sobu. Korištenjem preklopnika za ključ-kartice u kombinaciji s Acti9 IC60 relejem s vremenskim odmakom, u vrijeme kad je gost odsutan, oni električni krugovi koji nisu nužni mogu biti isključeni i to s određenim odmakom (jer je čest slučaj da se gost vrati u sobu jer je nešto zaboravio kad je izlazio).

Impulsni relej Acti9 iTL u kombinaciji s funkcijom vremenske odgode (iATEt) isključuje sve

električne sklopove u prostoriji. Na taj način električna oprema se isključuje automatski na kraju razdoblja odgode, koja započinje kad se kartica ukloni iz svog utora. Sve to registrira se u kontrolnoj sobi gdje se u trenu može ugoditi bilo koja nelogičnost. Upravo korištenjem rješenja kompanije Schneider Electric hotelijeri dobivaju mogućnost da uštede energiju i ostvare povrat investicija, dok će istodobno gosti imati udobnost na očekivanoj razini. Također, zbog ovakve primjene rješenja sigurno je da će imati osjećaj kako su stigli u hotel koji se o svojim gostima brine na najbolji i najsuvremeniji način.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.