Snimili ste sjajne fotografije svojim digitalnim fotoaparatom, ali sada slijedi gnjavaža: te fotografije morate prebaciti na računalo i urediti… Mora li biti tako? Naravno da ne. Sve možete ekspresno napraviti na samom aparatu – takvu logiku nude praktični Nijemci.

Zeiss je proizvođač s golemim ugledom i tradicijom – kada je u pitanju optika. No čini se da je svoj ugled sada spreman iskoristiti i za proizvodnju fotoaparata. Sinoć na Photokini predstavljen Zeiss ZX1 doduše nije prvi aparat te njemačke kompanije, ali čini se da nije ni zadnji: već sam naziv, kao i par suptilnih detalja u objavi za medije daje naslutiti da nam Zeiss sprema cijelu seriju, a niz noviteta jasno daje do znanja da Zeiss ima velike ambicije.

Kako smo istaknuli već u naslovu, Zeiss ZX1 je prvi digitalni fotoaparat s ugrađenim softverom Adobe Photoshop Lightroom CC. Sa stražnje strane kamere je veliki 4,3″ LCD i jedna jedina tipka – što će nam više, kada je zamišljeno da fotografije uređujete prstom, kao na mobitelu?

Druga posebnost ovog aparata je količina ugrađene memorije: 512 GB. To je dovoljno za spremanje 6.800 RAW datoteka maksimalne razlučivosti (37,4 megapiksela), ili pedesetak tisuća običnih JPEG-ova. A takvo rješenje također štedi vrijeme: interna memorija je svakako brža od (bilo kakve) memorijske kartice.

ZEISS ZX1
ZEISS ZX1

Nakon što ste uštedjeli vrijeme (ne-prebacivanjem slika na karticu i zatim na računalo za obradu), uređene snimke možete podijeliti (na društvenim mrežama, e-mailom ili na treći način) opet direktno s aparata, s kojeg se možete spojiti na internet preko Wi-Fi-ja, Bluetootha ili USB-C-a.

Detalji o hardveru ZX1 su još uvijek prilično oskudni – znamo da ga pogoni full-frame senzor kojeg je razvio sam Zeiss, kao i Distagon 35 mm f/2 T*optiku (nezamjenjivu) – a možemo samo nagađati kada će se moći kupiti i po kojoj cijeni. Naravno, mediji to i rade: nagađaju, pa ga očekuju početkom slijedeće godine, po cijeni ne nižoj od tri tisuće dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.