Mobiteli su nam već uvelike uštedjeli muke oko prevođenja: ako ste imalo pratili digitalno.hr, znate kako je dovoljno uperiti mobitel na natpis na vama nepoznatom jeziku da bi vam ga preveo (i kako će vam Skype uživo prevoditi konverzaciju u videorazgovoru, ali i kako vas loš Facebookov simultani prijevod može – odvesti u zatvor).

Najnoviji slučaj uporabe tehnologije za rješavanje jezičnih problema dolazi iz Microsofta, koji je još preklani kupio SwiftKey, najpopularniju softversku tipkovnicu za mobitele. Sada joj je „gazda“ dodao veliki adut iz vlastite ergele: Microsoft Translator, koji omogućuje simultano prevođenje teksta kojeg pišete na mobitelu.

Vi samo napišete što želite, a tipkovnica će prevesti tekst

SwiftKey

Tipkovnica

Kako to koristite? Ne može biti jednostavnije: upišite tekst na jeziku kojeg ne razumijete (ili, još jednostavnije: kopirajte ga), iz niza ikona na vrhu tipkovnice odaberite krajnje desni simbol Microsoft Translatora i odaberite kombinaciju jezika (sa kojeg prevodite i na koji prevodite). To je to! Štogod dalje pišete – SwiftKey će tekst automatski prevoditi. Idealno za chat!

Dobra vijest je da ne morate imati instaliran Microsoft Translator, a loša vijest je da je ta mogućnost (zasad) dostupna samo za Android – vlasnici iPhonea, morat ćete pričekati.

Inače, sličnu mogućnost nudi i Googleova tipkovnica, još od preklani, ali ne podržava prijevod s i na hrvatski. SwiftKey podržava više od šezdeset jezika između kojih će vam simultano prevoditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.