Nema puno iznenađenja u svijetu novinara koji se bave hardverom: raspored predstavljanja noviteta uglavnom se zna unaprijed. Tako smo danas očekivali predstavljanje novih Intelovih procesora – o kojima su se svi detalji znali već znali neko vrijeme – a sutra će svoj novi hardver predstaviti Google: treću generaciju smartfona Pixel, o kojima se također manje-više sve zna: samo čekamo službenu potvrdu.

Taj hardver se zove Portal, i riječ je o – kameri. Web kameri koja se drži kod kuće i služi za konferencije s dragim osobama. Naravno, ta je kamera atraktivno dizajnirana, nudi snažne tehničke karakteristike i umjerenu cijenu – ali naravno da ima toga još. Ipak je ovo Facebook…

Udarna mogućnost ovih kamera je umjetna inteligencija, koja će automatski „režirati“ prijenos s nje. Umjetna inteligencija – preciznije, nova tehnologija koju Facebook naziva jednostavno Smart Camera automatski vas zumira i kadrira – tako da ne morate nepomično sjediti ispred kamere: kada se dignete i prošećete prostorijom, automatski će vas slijediti i približiti prikaz.

Isto tako, Smart Sound će vas slijediti po prostoriji i pojačavati vaš glas u odnosu na pozadinske zvukove.

Srećom, ima i iznenađenja. Inače bi bilo dosadno. Eto, Facebook je danas predstavio hardver kojeg nitko nije očekivao – jer, malo za promjenu, detalji o njemu nisu iscurili u javnost prije objave.

Facebook Portal

Pošto iza Portala stoji Facebook, tvrtka koja nije baš sinonim za privatnost i zaštitu podataka, tu je cijeli niz zaštita – od zaporki koje mogu imati 12 znakova i ne mogu se „provaliti“ bez Facebookove zaporke, do poklopca iznad objektiva kojeg jednostavno možete zaklopiti jednom potezom prsta da bi bili sigurni da vas nitko ne vidi.

Ima toga još: umjetan inteligencija radi svoj posao samo lokalno, a ne preko Facebookovih servera; veza s Facebookom se uspostavlja tek kad izgovorite „magičnu riječ“ Hey Portal. Konačno, cijelu povijest interakcije s kamerom možete obrisati kada hoćete – kune se Facebook.

Tu je i Alexa – Amazonov glasovni asistent sa svim svojim mogućnostima, kao i cijeli niz online servisa kao što su Pandora, Spotify, IHeartRadio, Food Network… Manje-više svima je zajedničko to da nisu dostupni u našim krajevima – što je sasvim OK, jer nije ni Portal. Nema ni naznake kada će se Portal moći kupiti izvan američkog tržišta, na koje stiže u studenom, po cijeni od 199 dolara za jedan Portal, 298 za par (vaš sugovornik ne mora imati Portal – dosta je da ima Facebook Messenger na mobitelu, ali u paru je atraktivnije!) ili 349 dolara za jači Portal+ s upola većim ekranom (15,6″ umjesto 10,1″) koji se može rotirati za 90 stupnjeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.