Google je danas objavio dugačak tekst o Project Strobeu, internom projektu kojem je smisao da istraži kako programeri pristupaju podacima Googleovih korisnika. Tko ima strpljenja pročitati taj tekst (tko nema, može pritisnuti tipku Page Down) naići će na zanimljiv podnaslov koji glasi ovako: Action 1: We are shutting down Google+ for consumers.

U nastavku se usput spominje kako 90% korisnika Googleve društvene mreže Google+ provede na njoj manje od pet sekundi prije nego što ju napusti, da bi se zatim malo dulje zadržalo na jednom drugom zanimljivom podatku: kako je bug razotkrio podatke o pola milijuna korisnika mreže Google+. Autori tvrde kako nema nikakvih dokaza da su ti podaci procurili u javnost, niti da su zloupotrebljeni, ali… Google+ se gasi.

Gašenje će potrajati deset mjeseci – sve do kolovoza 2019. – ali samo zato da bi se korisnicima nesretne Googleove mreže dala mogućnost da ju na miru napuste i pokupe sve svoje stvari.

Zašto nesretne? Zato što je Google+, nakon pokretanja uz fanfare 2011. omrznuo Google mnogim korisnicima. Naime, u želji da Google+ postane popularan kao Facebook, Google je mnoge svoje popularne usluge preselio na Google+ i tako doslovce prisilio ljude da počnu koristiti Googleovu društvenu mrežu – ako žele koristiti Googleove usluge. Kako je završilo, znamo…

I bez brige: na Googleovoj društvenoj mreži sigurno postoji i vaša stranica (Google ju je otvorio, htjeli vi to ili ne) ali na njoj gotovo sigurno nema vaših podataka – posebice ne privatnih i osjetljivih – jer njih vjerojatno niste htjeli ostaviti mreži koja vas je silila da ju koristite.

Inače, Google je otkrio kako je taj nesretni Google+ „procurio“ podatke o pola milijuna korisnika još u ožujku, ali – kako piše The Wall Street Journal – nije htio objavljivati taj podatak, da ne izazove istraživanja regulatora. Sada mu je dobro došao, da ga iskoristi kao povod za gašenje tog nesretnog Googlea+…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.