Samsung, LG i Huawei već dulje od godine dana pripremaju javnost na pojavu posve nove klase mobitela: uređaja s preklopnim ekranom. Svako malo se na sajmovima predstavljaju novi prototipovi a web portalima se smišljeno serviraju vijesti o tome kako će baš ta tvrtka prva pustiti na tržište takav uređaj. A sada ih je sve prestigla tvrtka za koju većina nas nikad nije ni čula.

Tvrtka se zove Royole a insajderima nije nepoznata, naprotiv. Osnovali su je 2012. inžinjeri sa Stanforda da bi od 2014. svake godine izdali uređaj koji je po nečemu bio prvi na svijetu: prvi full-color savitljivi AMOLED ekran (2014.), prvo 3D prijenosno kućno kino (2015.), prvi zakrivljeni ekran za aute (2016.; da pojasnimo, bio je to prvi uređaj kojem je zakrivljen ne samo ekran, nego i elektronika iza njega). Lani su izdali RoWrite, prvi e-notes s fleksibilnim senzorima.

Jučer su predstavili FlexPai, prvi uređaj svoje vrste. Zaklopljen, to je mobitel ne puno veći od normalnog, s tim da sa strane ima ekran na kojem se prikazuju korisne informacije (primjerice, tko zove – odmah možete prihvatiti ili odbiti poziv). Tu je još jedan ekran straga, a kada se mobitel rasklopi sve skupa se pretvori u ekran veličine 7,8″, Full HD razlučivosti 1920*1440.

Kako iskoristiti takav ekran? Vjerojatno vam je već palo na pamet par stvari, ali nabraja ih i Royole: uredske aplikacije, igranje, pregled videa i fotografija, pregled dvije aplikacije/programa/dokumenta istodobno… Sve skupa omogućuje Water OS 1.0, nadogradnja na Android 9.

Vrlo zanimljiva je i kamera. Royole FlexPai ih ima dvije: 20-megapkiselnu telefoto i 16-megapikselnu širokokutnu, s tim da su obje smještene s jedne strane. Ni ne treba biti drugačije, jer obje mogu poslužiti za selfie, i to bolje nego „normalna“ kamera: naime, sliku s kamere mogu prikazivati i na prednjem i na stražnjem ekranu (dok je mobitel sklopljen) pa ono što se snima može vidjeti i onaj tko snima i onaj koga se snima.

Royole još nije objavio sve podatke – bilo bi zanimljivo znati, primjerice, težinu – ali zato se znaju detalji o bateriji. Podatak o snazi od 3800 mAh ne djeluje impresivno ali proizvođač tvrdi da se puni brže od konkurencije.

Cijena? Pogađate: nije niska. Ipak se radi o prvom uređaju svoje vrste. FlexPai Developer Model možete naručiti za 1388 eura u najjeftinijoj varijanti (6 + 128 GB). Proizvođač kaže da će početi realizirati narudžbe krajem prosinca – ali još ne kaže kada će krenuti isporuke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.