Navikli smo da nam iz Kine dolaze jeftini mobiteli, prilagođeni tamošnjim cijenama, no jeste li znali da u toj zemlji ima više bogataša nego bilo gdje drugdje – više milijardera nego u SAD-u?

Kad je već tako, zašto im ne bi ponudili uređaje baš za njih? Čini se da tako razmišljaju u Samsungu. Korejska je tvrtka naime pustila u prodaju model W2019, preklopni model koji košta – za kineske prilike enormnih 18.999 juana – podsjetimo, jedan juan vrijedi otprilike jednu kunu, što znači da ćete ovaj mobitel platiti dvadesetak tisuća kuna. Bolje rečeno: ovaj mobitel bi mogli platiti toliko, jer, kako sada stvari stoje, vjerojatno se neće moći kupiti izvan Kine. Naime, Samsung nikad nije ni prestao nuditi preklopne modele ovdje. Oni se nude i na Samsungovom matičnom, južnokorejskom tržištu, kao i na američkom, jer svugdje ondje vole preklopne mobitele.

No oni su dosad uglavnom izgledali zastarjelo i bili lišeni najnovijih tehnoloških čuda. Da to ne vrijedi za W2019, možete se lako uvjeriti na službenoj stranici – na kineskom je, ali fotke su stvarno impresivne. A ni tehnikalije ne zaostaju: mobitel pogoni Snapdragon 845 sa 6/128 GB, dva Super AMOLED ekrana (4,2″), dvije kamere od 12 megapiksela (plus 8 za selfie)… Svega ima, samos e nije našlo mjesta za priključak za slušalice.

Vrlo visoku cijenu opravdavaju i posebne usluge: Samsung će vam besplatno zamijeniti ekran ako se ošteti, besplatno ubaciti novu bateriju ako stara počne trajati kraće (što će se, kao što svi znamo, nakon nekog vremena neizbježno dogoditi), besplatno vam pružiti podršku preko telefona…

Prodaja kreće od danas, ekskluzivno preko operatera China Unicom.

foto: Samsung

Istodobno, na drugom kraju svijeta, u San Franciscu, traje Samsungova globalna razvojna konferencija SDC (Samsung Developer Conference) na kojoj je korejski gigant predstavio cijeli niz tehnoloških dostignuća u kojima ćemo uživati narednih godina. Još više detalja otkrio je čelnik tvrtke DJ Koh korejskim novinama – ovdje, ako govorite korejski; ako ne, preporučujemo vijest od ZDNeta.

Uglavnom, Samsung će u prvoj polovici slijedeće godine izdati prvi model nove serije preklopnih mobitela Galaxy. Mobitel sa zaslonom veličine 4,85″ narast će na 7,3″ kada se uređaj rasklopi. Samsung će odmah proizvesti barem milijun primjeraka – jer, „udarne proizvode uvijek proizvodimo u minimalno milijun primjeraka“, kaže DJ Koh i dodaje: „Ako reakcije tržišta budu pozitivne, možemo ih proizvesti više“.

Preklopni mobiteli isprva će se moći kupiti samo na nekima tržištima, kao što je američko i korejsko.

Koh je još otkrio kako se sa čelnikom Googlea Sundarom Pinchaijem još pred dva mjeseca sastao i dogovorio da će zajedno oformiti taskforce koji će raditina korisničkom sučelju preklopnih mobitela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.