Mobiteli su sve napredniji i mogućnosti su ima sve jače… osim jedne: trajanja baterija. Kolikogod im napreduju ekrani, procesori, memorije – i postaju sve jače, ali i sve jeftinije – toliko se baterije mijenjaju – nagore. Svi ti novi čipovi ih crpe sve jače, a tehnologija se ne razvija ne izdaleka dovoljno brzo da bi ublažila problem.

Mi koji pratimo mobitele znamo to već odavno, ali Google kao da je to otkrio tek sada. Kako piše SlashGear, Googleovi inžinjeri su prošlog tjedna na konferenciji 2018 Android Dev Summit predstavili rješenje tog problema. A prije nego što se previše razveselite: problem je riješen tek u Androidu 9 Pie, najnovijoj verziji operacijskog sustava koja je isprva ponuđena tek u jednom mobitelu: Pixel 3. No, uskoro će nadogradnja na najnoviji Android početi kapati i na druge mobitele, pa ćemo moći uživati u uštedi trajanja baterije i do 63%. (Toliko naime uštedi AMOLED ekran Pixela kada se Google Karte prebace u noćni način rada.)

A „trik“ je savršeno jednostavan: samo treba uključiti Dark Mode – tamni način rada u kojem je pozadina crna, a ne bijela. Bijela naime troši puno više baterije (zanimljivosti više: žuta troši još više!). Kako se Googleova dizajnerska filozofija Material Design temelji na veeeelikim bijelim plohama – postaje jasnije kako je baterija postala najspominjaniji pojam u pritužbama korisnika mobitela…

Kako se spasiti? Ako vaš mobitel pokreće posljednja verzija Androida, Pie, lako. Otvorite Settings, pa Display, zatim Advanced, na dnu odaberite Device theme i konačno odaberite Dark.

Inače, Google je uveo Dark Mode još u prethodnoj verziji Androida, Oreo, ali tamo je imao ograničenu funkcionalnost i uključio se samo automatski. No da su u Googleu već netko vrijeme svjesni korisnosti crnine, pokazuje i to što je Dark Mode ranije uveden ne samo u spomenuti Google Maps, nego i u YouTube, Android Messages i Google News…

Dok mobitel ne nadogradite na Pie, predlažemo da isprobate neku nezavisnu aplikaciju koja štedi bateriju prebacujući se u crni, noćni mod. Preporučamo Night Screen ili Greenify.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.