Google je danas u Zagrebu predstavio projekte kojima potiče na korištenje digitalnih tehnologija, ali je za početak predstavio rezultate istraživanja koji su prilično šokantni. Po njima, polovica građana Hrvatske (49% od 16 do 74 godina) navodi nedostatak osnovnih digitalnih vještina: za sebe sami kažu da se ne smatraju digitalno pismenima.

Manje od jedne trećine građana Hrvatske tvrdi kako posjeduje znanje digitalnih vještina u rangu “iznad osnovnih”.

Međutim, situacija nije bitno bolja ni u razvijenom dijelu Europe. Prema podacima Europske komisije, 44% stanovništva EU i 37% radne snage nema dovoljno razvijeno znanje iz područja digitalnih vještina. Iako potražnja za ICT stručnjacima raste, otprilike 500.000 slobodnih radnih mjesta u ICT-u neće biti popunjeno do 2020. godine, a četiri od 10 tvrtki u Europi prijavljuju poteškoće prilikom popunjavanja slobodnih radnih mjesta.

Kako Google pomaže? Itekako izdašno. Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) uz financijsku potporu tvrtke Google, u iznosu od 250 tisuća dolara, pokreće novi projekt kojem je cilj uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice. Ovim projektom kroz javne knjižnice obuhvatit će se djeca i odrasli, a knjižnice se istovremeno potiče da postanu i digitalni centri za inovacije.

Uz ovaj projekt za mlade, Google je najavio i nastavak Digitalne garaže, u sklopu koje će, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poduzetnika i Algebrom, pomoći lokalnim tvrtkama da maksimalno iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta – kroz besplatne radionice te besplatne treninge na online platformi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.