U Japanu je pokrenut prvi 8K TV kanal na svijetu. Nacionalna TV kuća NHK je 1. prosinca počela s emitiranjem sadržaja 8K rezolucije sa 22,2-kanalnim zvukom. Iako rijetko tko ima TV ekran 8K razlučivosti, a nema baš ni puno tako snimljenog sadržaja, nije toliko neobično da upravo u tehnološki vrlo razvijenom Japanu bude pokrenut ovaj trend na nacionalnom nivou. Tamošnje vlasti imaju i dodatni motiv – žele Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine emitirati upravo u 8K razlučivosti.

Premijeru prvog svjetskog 8K kanala obilježilo je emitiranje legendarnog Kubrickovog filma Odiseja u svemiru. Zbog toga je NHK naručio od studija Warner Bros da skeniraju negative originalnog filma u 8K razlučivosti.

„Mnoge slavne scene iz filma sada su postale još življe i daju detaljniji pogled u izvrsne slike Stanleya Kubricka. Dobivate osjećaj kao da ste stvarno na putovanju kroz svemir, a sada to po prvi puta možete doživjeti gledajući taj film i kod kuće“, stoji u priopćenju NHK-a.

Ove godine Samsung i LG su objavili svoje prve 8K televizore, no još su iznimno skupi i nije za očekivati da će se brzo proširiti po domaćinstvima. Također, lakše je uočiti razliku između bolje razlučivosti na ekranu smartfona ili tableta koje držite blizu očiju, nego televizora.

No, u Japanu ne odustaju od svoga cilja, planiraju svakoga dana oko 12 sati emitirati na svom novom 8K kanalu za koji će snimati i novi sadržaj te puštati visokobudžetne 8K filmove. A za sljedeću godinu planiraju oživjeti još jedan klasik – film Audrey Hepburn iz 1964. – Moja draga gospo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.