Sada je to i službeno: nakon cijelog tjedna glasina kako će Microsoft prijeći na platformu svog najvećeg rivala, najveća softverska kompanija je i službeno potvrdila vijest te objavila detalje na GitHubu i Redditu: nova verzija web preglednika Edge, uključena u Windowse, od slijedeće će godine raditi na Chromiumu, kojeg je Google otvorio open source zajednici, a na kojem se temelji njegov vlastiti web preglednik Chrome.

Chrome je uvjerljivo najpopularniji web preglednik, na svim platformama.

Microsoft Edge je pokrenut pred tri godine na vlastitoj platformi ali ona se nije pokazala dovoljno fleksibilnom za integraciju najnovijih web tehnologija. Stoga je za novi Edge sada jednostavnije kreirati raznorazne dodatke i plug-inove – a na njemu će raditi i većina njih rađenih  za Chrome.

Microsoft je još jednom dokazao kako je spreman na ustupke – kada ne može nametnuti svoje vlastito rješenje. Stari Microsoft godinama je vodio takozvani rat browsera – i nije bio zadovoljan sve dok nije pobijedio svog protivnika Netscapea (a njegov nasljednik Mozilla već je kritizirao Microsoftovu najnoviju odluku, na svom blogu). Sada možemo očekivati kraj sukoba između Microsofta i Googlea oko preglednika; u prošlosti je Microsoft koristio Windowse da bi korisnike nagovorio da koriste ugrađeni Edge umjesto Chromea, a čak je i otežavao instalaciju Chromea u Windowse. Kako je to završilo – zna se…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.