Ponosni ste na svoj mobitel koji ima kameru s više od deset megapiksela? Upoznajte fotografiju koja ih ima 195 gigapiksela – to je 195.000 megapiksela, odnosno 195 milijardi piksela.

Drugim riječima, ta se fotografija sastoji od 195 milijardi točkica.

Prikazuje panoramu grada Šangaja, u 360°, snimljenu s vrha nebodera Oriental Pearl Tower. Kada ju zumirate (što ide glatko, bez trzanja!), možete vidjeti nevjerojatnu gomilu detalja: svakog čovjeka na ulici, svaki pojedini list na drvetu, registarske tablice parkiranih automobila (što će Google Karte uvijek zamutiti, da ne bi povrijedili privatnost).

Giga-fotografiju snimila je šangajska tvrtka Bigpixel još 2015., a nastala je sklapanjem manjih slika. Sklapanje je trajalo dulje od dva mjeseca, ali tehnologija Bigpixela je evidentno naprednija od dosadašnjih, jer završni rezultat donosi izvanredno fino detalje.

Fotografiju od 195 gigapiksela (GP – da se naviknemo na novu skraćenicu) naručile su gradske vlasti, a privukla je više od 8 milijuna web posjetitelja.

Međutim, o njoj pišemo tek sada, tri godine nakon nastanka, jer je ovih dana privukla pozornost zapadnih medija zahvaljujući kontroverzi. Naime, društvene mreže su stale brujati o „kvantnoj tehnologiji“ (ne, ni nama nije bistro što je to) i kineskim špijunskim satelitima kojih se treba bojati jer eto mogu snimiti i ovakve slike…

Za druge kontroverze su se pobrinuli sami autori, koji su na gore navedenom linku mrtvo-hladno naveli da je riječ o trećoj najvećoj fotografiji u svijetu, i najvećoj u Aziji, premda ih Wikipedia navodi čak devet još većih. Među njima je više azijskih, uključujući i najveću, četiri puta veću od Bigapixelove, te još jednu veću koja je nastala u istom tom Šangaju.

Čisto zbog lokalpatriotizma, moramo spomenuti i jednu europsku: fotografiju Praga od 405 gigapiksela, koja je dovršena prošlog mjeseca.

No ta se fotografija ne može pogledati preko weba, a ova iz Šangaja može – kako smo već spomenuli, brzo i glatko – i svakako preporučamo da ju zumirate ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.