Kraj godine je doba (i) za novogodišnje odluke. Umjesto započinjanja dijete ili upisa u teretanu, Schneider Electric predlaže da na (n)ovogodišnju listu uvrstite energetsku učinkovitost, i predlaže pet mjera kojima ju možete sprovesti.

1. Smanjite potrošnju energije

Kućanstva su jedan od najvećih potrošača energije – grijanje prostorija i vode, kuhanje, bezbroj elektroničkih uređaja koji nam olakšavaju život, rasvjeta… Stoga ne čudi što računi za režije postaju sve veći i veći.

U 2019. krenite malim koracima i pokušajte promijeniti navike: spuštanje temperature u stanu za samo jedan stupanj već će učiniti razliku. Odjenite se sukladno sezoni – zaista nije nužno usred zime po kući hodati u kratkim rukavima. Smanjite broj rasvjetnih tijela, a zidove u stanu oličite u svijetle boje. Prilikom odabira elektroničkih uređaja, svakako obratite pozornost na njihov energetski razred. Rublje sušite na zraku umjesto u sušilici.

2. Gasite svjetla u prostorijama u kojima nitko ne boravi

Jedno od područja uštede svakako je rasvjeta, na koju u kućanstvima otpada 10 do 15% ukupnog troška električne energije. Uputno je što više koristiti dnevno svjetlo, gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima nitko ne boravi te klasične žarulje zamijeniti štednima. Ponekad je dovoljno i tek dobro očistiti lustere i lampe, budući da nečistoće na rasvjetnim tijelima mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.

3. Predvidite budžet za unaprjeđenje životnog prostora

Uložite u pametnu tehnologiju kakvu je razvila kompanija Schneider Electric: pametni programabilni termostati koje je moguće programirati na tjednoj bazi omogućit će vam da životni prostor grijete ili hladite sukladno stvarnim potrebama i životnim navikama vaše obitelji. Uštedu možete ostvariti korištenjem regulatora jačina rasvjete (tzv. dimmer), a svakako ne treba zaboraviti detektore (senzore) pokreta koji osvjetljavaju svaki pokret ili detektore (senzore) prisutnosti koji imaju značajnu primjenu u kontroli rasvjete javnih objekata, a sve više svoje mjesto nalaze i u našim domovima –  npr. u garažama, hodnicima, stubištima i sl.

Zahvaljujući Internet of Things tehnologijama i senzorima koje možemo ugraditi u tradicionalne uređaje, omogućena je komunikacijska povezanost te otvorenost posve nove mogućnosti upravljanja kućanstvom.

4. Smanjite potrošnju vode

Prosječna četveročlana obitelj dnevno potroši više od 1.000 litara vode. Zato, prije svega, popravite slavine i vodokotliće te zaustavite istjecanje vode. Birajte tuširanje umjesto kupanja u kadi, a dok perete zube, zatvorite slavinu. Za pranje posuđa koristite programabilne vremenske sklopke kako bi aktivirali uređaje tijekom niže tarife. Prilikom kupnje nove perilice, birajte one više klase energetske učinkovitosti te što više koristite ECO program.

5. Isključite uređaje kada ih ne koristite

U današnjim kućanstvima broj elektroničkih uređaja u stalnom je porastu. U cilju postizanja ušteda, po prestanku korištenja, valjalo bi ih isključivati, a ne koristiti standby funkciju. Rješenja kao programabilne svjetlosne sklopke, koje su namijenjene povećanju udobnosti i postizanju značajnih ušteda energije, pouzdana su i jednostavna u primjeni i korištenju.

U blagdansko vrijeme znatno više vremena provodimo u kuhinji i za štednjakom pa nije naodmet reći kako je kuhanje na plinu ekonomičnije od onoga na struju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.