Svima nam se već dogodilo da na računalu ostanemo bez dragocjenih podataka. Pssst, nećemo nikome reći, ali većini nas se to dogodilo tako da smo jednostavno izbrisali ono što nam je kasnije itekako zatrebalo. Naravno, takva nesreća se može dogoditi i bez naše krivice: napadom virusa ili nekog sličnog zloćudnog softvera, ili hardverskom greškom.

Bilo kako bilo, postoji softver koji će u većini slučajeva riješiti taj problem.

Kako je to moguće, pitate se? Moguće je, zahvaljujući načinu na koji se podaci brišu s računala (ili memorijskih kartica, diskova…). Oni se naime ne brišu potpuno, nego Windowsi (ili neki drugi OS) jednostavno izbrišu podatak o tome gdje se ti podaci nalaze iz „sadržaja“, odnosno baze podataka koja kaže gdje je što na disku. U najboljem slučaju, dovoljno je da specijalizirani softver vrati taj podatak iz tablice. Čak i ako su izbrisani podaci koji želite vratiti prebrisani nekim drugima, moguće ih je vratiti. Štoviše, moguće ih je vratiti i ako ste formatirali disk/karticu.

Za sve te scenarije tu je specijalizirani softver, kao što je EaseUS Data Recovery Wizard, kojeg smo izabrali zato što je besplatan. Besplatna verzija ima sve mogućnosti kao i Pro verzija, samo što je ograničena na količinu podataka koju će vam spasiti (512 GB, što možete povećati na 2 GB dijeljenjem na društvenim mrežama). Puna verzija Pro za 619,04 kune nudi i besplatnu doživotnu tehničku podršku.

Tehnička podrška vam neće trebati za instalaciju, pokretanje i početno snalaženje – sve to skupa je vrlo jednostavno. Softver radi na svim Windowsima nastalim u ovom mileniju (ima i Mac verzija), Nakon brze instalacije, dočekat će vas ekran kao na gornjoj slici na kojem možete birati gdje se nalaze datoteke koje želite spasiti. (U obzir dolaze ne samo ugrađeni diskovi nego i svi uređaji koji se mogu spojiti na PC: USB memorije, diskovi, memorijske kartice, kamere, MP3 playeri…)

Softver će vrlo brzo – za minutu-dvije – proći prvu fazu u kojoj će naći što je sve izgubljeno, da bi zatim automatski prešao u drugu fazu. Ona može potrajati sat-dva a nakon toga će vam ponuditi nevjerojatnu gomilu podataka koje može vratiti: doslovce sve što ste ikad snimili (i izbrisali) u mapu ili na disk ili uređaj koji vas zanima.

Sada dolazimo do najvažnijeg pitanja: radi li to? Začudo, radi! Za probu smo vratili nekoliko slika – koje smo namjerno obrisali, jer smo ih kanili iskoristiti kao ilustracije uz tekstove, ali smo zatim našli bolje – a softver ih je bez problema vratio među žive.

Slijedeći pokus je također uspio: stari USB disk pun izgubljenih sektora pokazao se kao lak plijen za EaseUS Data Recovery Wizard Free – softver je bez problema vratio obrisane podatke. Kako se spominje u vodiču za korisnike (da, i on je na raspolaganju za besplatnu verziju: nećete dobiti individualnu pomoć, ali tu su korisni savjeti i video-vodiči) u najgorem slučaju softver će vas pitati da nadomjestite slova koja nedostaju u imenu izgubljene datoteke…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.