Kineski Huawei je uoči Božića objavio kako je ove godine prodao okruglo 200 milijuna smartfona, daleko više nego lani kada ih je isporučio 153 milijuna. Time se učvrstio na drugom mjestu najjačih proizvođača, nakon što je ljetos prestigao Apple. Huawei, koji je i uvjerljivo najjači proizvođač opreme za mobilne mreže te najvrjednija kineska kompanija koja je većinski u privatnom vlasništvu, sada drži oko 14% tržišta (prema podacima IDC-a), postotak više od Applea, dok prvo mjesto i dalje drži Samsung, ali sa znatno smanjenim udjelom koje sada jedva prelazi 20%.

Za dobre rezultate Huaweija najzaslužniji su modeli serije P20 (16 milijuna prodanih primjeraka) ali još više nosi modeli serije Mate 20 koji su u svega dva mjeseca planuli u 5 milijuna primjeraka. U priopćenju, Huawei izdvaja i seriju nova (koje je dosada prodano 65 milijuna komada) te modele za mlade Honor 10 i V10.

Iz Huaweija su još prošlog mjeseca najavili kako u slijedećoj godini kane sustići Samsung, da bi 2020. postali najveći proizvođač smartfona u svijetu.

Uspjeh Huaweija je tim veći što je taj proizvođač doslovce izbačen s američkog tržišta. Američke kontraobavještajne službe, naime, već dulje vrijeme optužuju Huawei (i još nekoliko kineskih proizvođača, posebice ZTE) da svojom telekomunikacijskom opremom sudjeluje u špijuniranju Amerikanaca. Sukob je dosegao vrhunac ove godine, kada je Trumpova administracija pojača trgovinski sukob sa Kinezima i doslovce zabranila operaterima da ponude mobitele Huaweija. Amerikanci stoga masovno kupuju povoljne modele Huaweija u Kanadi, gdje je prošlog mjeseca uhićena Meng Wazhou – glavna financijašica koncerna i kćer utemeljitelja – radi kršenja sankcija prema Iranu.

Amerikanci su uspjeli nagovoriti svoje saveznike u Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji da ne izgrade 5G mrežu oko opreme Huaweija, no američke zabrane nisu naškodile prodaji Huaweijevih smartfona u svijetu: ona teče po planu, ako ne i bolje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.