Na sajmu CES koji se otvara za manje od dva tjedna u Las Vegasu, Samsung već tradicionalno predstavlja nove tehnologije preko svog programa C-Lab. Pred godinu dana ih je predstavio tri – da bi ove godine predstavio čak osam novih projekata, svih osam vezanih uz umjetnu inteligenciju. K tome, predstavlja i osam gotovih proizvoda, koji su izašli ispod skuta C-Laba i izrasli u vlastite spin-off tvrtke.

Prvi na listi novih proizvoda je Tisplay, sustav za prikazivanje reklama – na odjeći. Dakle, kada emitirate uživo preko interneta, Tisplay će dodati video na vašu odjeću – da izgleda kao da se emitira s vaše veste, jakne ili majice…

Drugo rješenje zove se aiMo a radi se o specijaliziranom softveru i košuljici za smartfon koji zajedno kreiraju nešto što se zove ASMR – ako niste čuli za to, riječ je o vrlo pomodnom rješenju koje kreira zvučne efekte koji povećavaju ugodu; neki ga čak zovu „zvučnim orgazmom“. Samsungov aiMo može proizvesti ASMR efekte usporedive s profesionalnom opremom kakvu si inače sigurno ne bi priuštili.

MEDEO je još nešto što se može koristiti na običnom mobitelu a proizvodi učinke poput skupe profesionalne opreme: riječ je o softveru za uređivanje videa. Za razliku od „normalnih“ video editora, ovaj ne zahtjeva sate i sate rada nakon snimanja videa, već radi istodobno sa snimanjem videa. Njegova umjetna inteligencija funkcionira tako da predloži da u pravom trenutku ubacite specijalne efekte, glazbu, unaprijed snimljene dodatne scene…

PRISMIT je pak alat za našu djelatnost: upošljava umjetnu inteligenciju da bi uz vijest dodao linkove na pet vijesti koje dodatno pojašnjavaju pojmove, tehnologije i novitete koji se spominju u vijesti. Primjerice, u slučaju ovog članaka, dodao bi linkove na vijesti koje objašnjavaju koje su općenite mogućnosti umjetne inteligencije, ili na stare vijesti o C-Labovim projektima. Dakako, sve to skupa bi funkcioniralo da pišemo na engleskom – ali proći će vjerojatno i desetljeća, ako ikad vidimo ovakve umjetno inteligentne tehnologije u primjeni na „malim“ jezicima kao što je hrvatski…

Perfume Blender je alat koji će vas vrlo vjerojatno jako zainteresirati – ako marite za parfeme. Dovoljno je da mu kroz aplikaciju podmetnete sastojke nekog parfema koji vam se dopada i on će sintetizirati nešto slično. Dakako da autori popularnih parfema kriju recepte za njih kao zmija noge – ali po zakonu moraju publicirati sastojke, a Samsungov alat će se potruditi da pogodi pravu kombinaciju, a na vama je da varirate recept dok ne pogodite pravu mjeru. Koju zatim možete podijeliti online, da vam mase potvrde da ste našli dobitnu kombinaciju.

Girin Monitor Stand je stalak za monitor koji će se automatski prilagođavati vašem držanju. U čemu je stvar? Doktori, stručnjaci i specijalizirani sajtovi kao što je naš svako malo objavljuju savjete kako se držati dok sjedite za računalom da ne naškodite svojem zdravlju. No u praksi, kolikogod imali dobru volju, s vremenom se svi mi vratimo lošim navikama. Samsungov monitor će to primijetiti i – umjesto da vas podsjeti da zauzmete odgovarajuću pozu – sam će se iskriviti tako da vas natjera da zauzmete ispravu pozu. Naravno, sve to skupa će raditi sporo i neprimjetno, tako da ne primijetite da vas monitor tjera na nešto.

Još nam samo ostaje nadati se da vam šef (ili osoba zadužena za nabavu hardvera u vašoj firmi) neće spomenuti kako novi monitor umjetnom inteligencijom ispravlja vašu glupost…

Predzadnje novo rješenje zove se alight a funkcionira slično kao prethodno rješenje – ali ne za držanje nego za osvjetljenje. Naime, kao što vam se u praksi vjerojatno neće dati prilagođavati držanje monitoru, tako vam se neće dati ni prilagođavati okolno osvjetljenje onome što radite taj čas. Tu uskače alight, stolna lampa koji prepoznaje da li se odmarate, radite ili zabavljate – i automatski tome prilagođava okolno osvjetljenje. Da ne bi postala previše popularna i omiljena, lampa će vas upozoriti kada vidi da ste odlutali od učenja ili rada, a posebice ako vam se prispava.

SnailSound je još jedan alat za mobitel koji obećava daleko pristupačniju cijenu od skupih, specijaliziranih alata – u ovom slučaju slušnih aparata. SnailSound će vas uz pomoć umjetne inteligencije podvrgnuti cijelom nizu testova da bi saznao što ne valja s vašim sluhom, da bi zatim sve okolne zvukove podvrgnuo „tretmanu“, tako da pojača zvukove koje korisnik slabije čuje, i stiša one koji ga iritiraju.

Kako smo spomenuli, Samsung će a CES-u predstaviti i osam proizvoda koji izlaze na tržište, a ponikli su iz laboratorija C-Laba. To su Linkflow, 360° kamera koja se nosi u slušalicama oko vrata (na uvodnoj slici) a već je osvojila nagrade CES-a dvije godine zaredom; Mopic koji omogućuje gledanje 3D objekata na bilo kojem zaslonu; lululab koji upošljava umjetnu inteligenciju da se brine o vašoj koži: pametni remen WELT koji služi kao fitness tracker; SoundsUp koji dodaje odgovarajuću glazbu videima; MONIT koji prati sve oko vaše bebe – od toga treba li im promijeniti pelene do praćenja kvaliteta zraka; Analogue plus koji nudi umjetnu inteligenciju u kacigama za motocikle te Bluefeel – fen koji pročišćava zrak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.