Već tjednima mediji bruje o slaboj prodaji novog iPhonea, a analitičari tržišta pridružuju se crnim prognozama, no sinoć je stigla i službena potvrda negativnih tržišnih trendova: otvoreno pismo čelnika Applea Tima Cooka u kojem upozorava investitore o padu prihoda.

Daleko od toga da će oni izgubiti: u posljednjem tromjesečju Apple očekuje prihod od nekih 84 milijarde dolara, a praktički sve poslovne jedinice donose prihod u skladu s očekivanja, ili čak i veći.

Sve osim jedne, najznačajnije: iPhone se prodaje slabije od očekivanja.

Kada se sve zbroji i oduzme, Apple očekuje da će u ovom kvartalu zaraditi 9 milijardi dolara manje od očekivanja.

Kao najveći krivac za slabiju prodaju, izdvajaju se rezultati na najvećem svjetskom tržištu: kineskom. No, Cook dodaje kako ni „na nekim razvijenim tržištima, prodaja novih modela iPhonea također nije bila tako jaka kako smo očekivali.“

Cook dalje nabraja i druge razloge za slabiju prodaju novog iPhonea: (pre)rani izlazak modela XS i XS Max u odnosu na stari iPhone X, preskup dolar, slabljenje nekih tržišta… Svim tim razlozima, Tim Cook je u intervjuu CNBC-u dodao još dva, vjerojatno i krupnija razloga: trgovinski rat (Cook ih je dakako nazvao „napetostima“) između SAD-a i Kine, te besplatnu zamjenu baterija – koju je Apple morao ponuditi nakon što je otkriveno da namjerno usporava performanse starijih mobitela.

Među svim tim razlozima nije spomenut onaj kojeg smo na digitalno.hr u više navrata istaknuli kao najveće razočaranje: nedostatak inovativnosti. iPhone sve više kaska za originalnim novitetima koje donosi Android konkurencija, a igra na sigurno neizbježno dovodi do smanjenja potražnje…  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.