Apple je započeo Novu godinu sa cijelim nizom iznenađenja. Kako smo pisali neki dan, godinu je otvorio najavom slabije prodaje iPhonea – neuobičajen potez, na kakav nismo navikli, posebice otkako je Tim Cook preuzeo tvrtku.

Slijedeće iznenađenje stiglo nam je iz Samsunga: vodeći svjetski proizvođač televizora objavio je kako će ovogodišnji modeli televizora moći reproducirati filmove i TV serije s iTunesa – što je dosad bilo rezervirano isključivo za Appleove uređaje. Usluga će biti dostupna i na hrvatskom tržištu, pa i na prošlogodišnjim modelima (uz softverske nadogradnje). Zasad je rezervirana samo za Samsung, ali mediji su se već raspisali kako će uskoro LG i ostali proizvođači uskoro dobiti istu mogućnost.

foto: Samsung

K tome, Apple je predstavio dvije nove tehnologije za koje dosad ranije tražio saveznike – i to na sajmu CES, kojeg je ranije ignorirao. Tako su Samsung, ali i Visio, LG, Sony… najavili kako će njihovi televizori podržavati AirPlay 2, novu generaciju tehnologije koja omogućuje bežično slanje videa i glazbe sa smartfona (i drugih uređaja) na televizore (i druge uređaje). Još širu koaliciju okupio je oko HomeKita, tehnologije koja omogućuje bežično povezivanje uređaja u „pametnom“ domu: takve je uređaje najavilo desetak nezavisnih proizvođača.

Apple, kao i dosad, nema službeni štand na sajmu CES ali je zato preko puta postavio plakat visine 13 katova (foto: Twitter)

Istodobno s predstavljanjem svih tih novih koalicija, Apple je otkazao ugovor sa starim saveznikom: Netflix više ne naplaćuje uslugu gledanja filmova preko iTunesa, što je potaknulo glasine kako Apple kani proširiti vlastitu uslugu gledanja (i produkciju) filmova i TV serija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.