Nabavili ste veliki televizor i jako ste ponosni na njega? Onda vas možda neće veseliti da je Samsung upravo redefinirao pojam velikog TV-a. Na sajmu CES 2019 predstavio je televizor dijagonale 146″ – gotovo četiri metra.

Stvar je u tome da Samsung sada ima tehnologiju kojom može spojiti ekrane i tako stvoriti TV gigantskih dimenzija. Tehnologija se zove MicroLED i zapravo je predstavljena pred točno godinu dana, na lanjskom CES-u, kada smo prvi put pisali o njoj. U međuvremenu, tehnologija je toliko sazrjela da je gigantski The Wall od 146″ javno predstavljen znatiželjnoj publici – a ne samo na pozornici, kao lani.

Što je još važnije, predstavljeni su i MicroLED modeli namijenjeni običnim kupcima (The Wall je do daljnjeg namijenjen samo poslovnim kupcima; cijene ni nisu javno objavljene jer obični smrtnici si ga ionako ne mogu priuštiti).

Najveći MicroLED televizor za „normalne“ kupce, 4K razlučivosti, velik je 75″. Cijena i dobavljivost još nisu poznati.

MicroLED je očito dovoljno napredovao da se uvrsti u masovnu proizvodnju. Riječ je o tehnologiji koja, barem na papiru, superiorna OLED tehnologiji (kojom suvremeno vlada LG), i to po kvaliteti prikaza slike, a ne samo zahvaljujući modularnosti (kojom se, sklapanjem modula u jedan ekran, mogu sklopiti giganti kao što je The Wall, ali i ekrani nestandardnog formata – zatreba li vam nešto prikazati ne u fotmatu 16:9 nego nekom egzotičnijem – eto rješenja.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.