Poljske su vlasti uhitile dvojicu visoko rangiranih dužnosnika zbog špijunaže. Poljska sigurnosna agencija ISA objavila je kako je organizirala pretres u njihovom stanovima, ali u tvrtkama u kojima su radili. Uhićeni su Wang Weijing, direktor prodaje u poljskoj poslovnici Huaweija te Poljak Piotr D., koji je u operateru Orange zadužen za uvođenje opreme za 5G mrežu. Zanimljivo je da su obojica promijenila posao 2011. godine: Piotr je radio u tajnoj službi ABW, iz koje je bio otpušten nakon korupcijskog skandala, a Weijing je radio za kineski konzulat u Gdanjsku.

Za Huawei više ne radi: u petak je The Guardian objavio kako su mu dali otkaz. U Huaweiju tvrde kako nemaju ništa s njegovim mutnim poslovima, a to potvrđuje i Stanislaw Zaryn, glasnogovornik poljske ISA-e, piše Reuters.

Gotovo istodobno, Reuters javlja kako norveške vlasti iz straha od špijunaže kane isključiti Huawei iz izgradnje 5G mreže. Na sličan korak su se već odlučile vlasti u Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Brazilu… a u SAD-u su krenuli dalje i onemogućili Huawei da prodaje svoje mobitele ondje. (Ako vas zanimaju razlozi, pročitajte kako ih objašnjava MIT.) British Telecom je pak još 2006. zabranio opremu Huaweija, najvećeg svjetskog proizvođača.

U gore navedenom članku, Reuters podsjeća kako je kineska vlast 2017. usvojila zakon koji propisuje da „organizacije i građani, u skladu sa zakonom, podržavaju, surađuju i provode obavještajne zadatke nacije.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.