Čak 400 milijuna gejmera koristi Radeon grafičke kartice u PC računalima, cloudu i konzolama kao što su Xbox One i PlayStation 4, pohvalila se Lisa Su, glavna direktorica kompanije AMD.

Ona je u Las Vegasu na sajmu CES predstavila novi AMD-ov adut – grafičku karticu AMD Radeon VII. Nova snažna kartica temelji se na novoj generaciji 7-nm procesora, koji obećava između 27 do 62 posto bolje grafička poboljšanja i 25 posto brže performanse u odnosu na prethodnu seriju.

„Ovo je značajan trenutak za AMD i značajan trenutak za mene. Ovo je nevjerojatno vrijeme za biti dio tehno industrije koja gura naprijed razvoj uređaja visokih performansi. Ovo će biti uzbudljiva godina za AMD u kojoj plasiramo 7nm AMD Radeon kartice i 7nm AMD Ryzen i AMD EYPC procesore“, poručila je Lisa Su, ali i dodala da istovremeno rade i na razvijanju kvalitetnijeg softvera: „Odlična grafika zahtijeva više od samo hardvera visokih performansi. Gejmeri znaju da je softver jednako važan“, zaključila je Su i najavila da će AMD u veljači lansirati softversku podršku za Ryzen procesore. 

No, iz rivalske Nvidije već su poslali strelice kritike, šef Nvidije Jensen Huang je u Las Vegasu u jednom trenutku ocijenio da Radeon VII performira “ispod razine očekivanja”.

Lisa Su je u svom govoru na CES-u istaknula da će upravo moćniji procesori donijeti veliki rast količine stvorenog sadržaja u svijetu. U svijetu postoji oko 1,5 milijarde PC računala, a AMD-ovo istraživanje sugerira da će do 2025. godine u svijetu biti 35 milijardi povezanih uređaja. To će donijeti deseterostruki rast količine podataka pa se za 2025. predviđa stvaranje čak 175 zetabajta podataka, za razliku od 20 zetabajta kreiranih u 2016. godini.

Radeon VII ide u prodaju od 7. veljače za 700 američkih dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.