Obzirom koliko je jakih imena iz autoindustrije izlagalo na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu taj bi sajam mogao dodati i titulu – auto show. Automobili posljednjih godina ubrzano postaju računala. No, jedan je brend ponudio još veću promjenu. Hyundai je pokazao svoj koncept multinamjenskog vozila koje nas više podsjeća na Transformere, nego na automobile!

Naime, vozilo Hyundai Elevate zamišljeno je da se kreće – hodajući. Je li to robot ili automobil još nije posve jasno, ali izgleda vrlo impresivno i spremno za hodanje po – Marsu. Šteta, što je zasad riječ tek o ideji koja se razvija, gotovog “auto šetača” još nema za demonstraciju. Hyundai je trenutno u fazi testiranja pa rade prvo na minijaturnim modelima takvog vozila.

Elevate ima četiri kotača/noge koji nisu povezani osovinom, nego su samostalni i svaki od njih ima više članaka ili rastezljivih dijelova.

“Noge se mogu skupiti u vozeći režim i tada integrirani sustav maksimizira učinkovitost baterije. To znači da Elevate može voziti velikom brzinom poput bilo kojeg drugog vozila. Ali, nijedno drugo vozilo ne može se popeti uz zid visok 1,5 metra, zakoračiti preko rupe duge 1,5 metar ili  hodati preko neravnog terena. I za to cijelo vrijeme držati kabinu i putnike u ravnini. Ova kombinacija daje novu paradigmu pokretljivosti”, stoji u Hyundaijevom službenom opisu Elevate koncepta.

“Elevate može odvesti ljude gdje nijedan drugi automobil nikad prije nije mogao. Doslovno mijenjamo percepciju slobode vozila, pohvalio se David Byron, šef dizajna u tvrtki Sundberg Ferar koja je za Hyundai dizajnirala Elevate.

Dakle, Elevate je danas na dizajnerskim papirima, sutra na brdovitom području, a preksutra na Marsu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.