Već godinama čitamo i slušamo o internetu stvari (IoT, Internet of Things) koji povezuje milijarde stvari koje nisu „inteligentne“ same po sebi, ali mogu poslati korisne podatke uređajima koji će ih znati obraditi. Jedan od razloga – ako ne i jedini razlog – zašto se ti IoT čipovi ne nalaze u svemu oko nas je taj što – zahtijevaju energiju. Moraju imati vlastitu bateriju, što ih čini većim i skupljim od IoT čipova koji su u našim predodžbama manji od poštanske marke i tanji od papira.

Oboje vrijedi za novi čip tvrtke Wiliot. Čip komunicira preko Bluetooth Low Energy protokola, a jedinstven je po tome što ne zahtjeva napajanje. Kada mu zatreba energije, on ga pokupi (stručan izraz je scavenge – „izlešinari“) iz okolnih bežičnih mreža: mobilne mreže, Wi-Fi i (tuđih) Bluetooth signala.

Wilotov čip se može iskoristiti za spajanje s drugim IoT senzorima (koji nisu toliko komunikativni, i stoga također nemaju vlastito napajanje) i slanje podatka s njih preko Bluetootha. Mogućnosti korištenja takve kombinacije su praktički beskonačne; primjerice, mogu se umetnuti u odjeću kako bi upozorili perilicu na idealne postavke; mogu spremiti podatke o proizvodu tijekom kompletnog proizvodnog procesa i transporta; mogu pratiti kako se troši određeni proizvod i automatski naručiti dodatnu količinu…

Da njihov proizvod djeluje obećavajuće, pokazuje i informacija da je Wiliot, tvrtka bez tvornice čiji su inženjeri mahom u Izraelu, nedavno osigurala 30 milijuna dolara u B seriji investicija, a među investitorima su Amazon i Samsung.

Prve čipove Wiliota možemo očekivati ove godine, a u 2020. i na masovnoj cijeni – i to niskoj cijeni, jer ne zahtijevaju napajanje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.