Sve je počelo pretprošlog vikenda, kada je 14-godišnji Grant Thompson iz Tucsona u Arizoni poželio igrati Fortnite na svom iPhoneu. Nazvao je svog kolegu… i na svoje zaprepaštenje, otkrio da može čuti što on priča. A sve to – bez da je njegov kolega uopće odgovorio na poziv.

Apple je 29. listopada prošle godine izdao novu verziju svog iOS-a, 12.1, i s njim ponudio novu mogućnost: Group FaceTime – grupne videokonferencije između više ljudi.

Ono što je Grant otkrio jest da je dovoljno nekoga nazvati preko Group FaceTimea, dodati samog sebe kao treću partiju u razgovoru i – onom koga zovete će se uključiti mikrofon, a vi ćete moći čuti sve što snima njegov mikrofon. I to bez njegovog znanja!

Što je još gore, ako tada primatelj poziva odbije poziv, uključit će mu se kamera i pozivatelj će ga moći i vidjeti! I opet: bez njegovog znanja!

Grant je s prijateljima isprobao sve varijante a zatim je ispričao cijelu priču svojoj majci, pravnici, koja je alarmirala Apple. A u Appleu su odgovorili da neka se prijavi kao programer u Appleovoj zajednici i, kada joj odobre pristup, podnese službeni bug report.

Desetak dana je obitelj Thompson pokušavala doprijeti do Applea – i ništa se nije dogodilo. Sve do ponedjeljka, kada je priču objavio 9to5Mac. Mediji su masovno prenijeli novost, i Apple je tek tada reagirao: Group FaceTime je do daljnjega onemogućen, sve dok Apple ne izda zakrpu za problem.

Do tada, ako koristite iOS 12.1, ili najnoviji MacOS, provjerite jeste li imali propuštenih FaceTime poziva u ponedjeljak. Ako jeste, moguće da su vas prisluškivali…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.