Svima nam se to dogodilo: nevino smo upisali neku web adresu, da bi dobili nešto sasvim drugo. Riječ je, dakako, o namjernoj „navlakuši“ – na engleskom se to zove „URL lookalike“ – to je jeftin i jednostavan trik da vas zlonamjerni hackeri uvuku na stranice koje su sami kreirali, a ne one koje ste vi željeli posjetiti.

Primjerice, ako zabunom u okvir na vrhu preglednika upišete goo0gle.com umjesto google.com, otvorit će se stranica koja će vas provrtjeti kroz nekoliko adresa da bi se zaustavila na nekoj reklami.

A to je nevin primjer: najgore su one lookalike adrese koje će se namjerno prikazati kao „prave“ adrese, one koje ste željeli, primjerice za e-banking. A zapravo će vam ukrasti podatke.

Dobra vijest je da će Google ubuduće znati prepoznati (neke) lažne adrese i upitati vas jeste li sigurni da želite na tu adresu ili ste samo napravili „tipfeler“ – kao na gornjoj slici.

Zasada je nova mogućnost dostupna samo u probnoj verziji Canary, i samo u verziji Chromea za stolna računala, ali dobrodošla je – uskoro i na Chromeu na našem uređaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.