Sigurnosna tvrtka Safe Micro otkrila je 29 zloćudnih aplikacija za Android, sve odreda takozvanih Beauty Camera aplikacija koje se predstavljaju kao da uljepšavaju vaše fotografije, a zapravo vas zasipaju oglasima i kradu vam podatke.

I prije nego što je objavio podatke o njima, Trend Micro ih je proslijedio Googleu koji je sve zloćudne aplikacije uklonio iz svoje Google Play trgovine.

Dobra vijest za nas je da su te aplikacije većinu svojih korisnika našle na azijskom tržištu. Međutim, kako su tri od njih našle put do više od milijuna korisnika, možda nije loša ideja da provjerite spisak na gornjem linku…

Zloćudne aplikacije su zaobišle zaštitu Google Playa na dva načina. Neke od njih bi vas pozvale da sudjelujete u nagradnoj igri – za koju bi zatražile vaše privatne informacije, koje bi iskoristile tako vam serviraju oglase (među ostalim, za online pornografiju koja se plaća, ili za web stranice koje kradu podatke) – a druge bi vas uvjerile da vam ne mogu ponuditi vaše uljepšane fotografije sve dok ne preuzmete novu verziju softvera (koji bi vam opet ukrao podatke, jer ta „nova verzija“ nema ograničenja Google Playa).

Kako ovo nije prvi set aplikacija koje su zaobišle provjeru Google Playa, savjetujemo da ne preuzimate aplikacije sumnjivog podrijetla… a mi na digitalno.hr obećavamo da ćemo ubuduće objavljivati više recenzija u našoj rubrici Appoteka!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.