Šestu godinu za redom kino Europa bilo je pretijesno za sve zaljubljenike u suvremene tehnologije koji su htjeli čuti i vidjeti što nam donosi budućnost. Kako doznajemo, organizatori vrlo ozbiljno planiraju nagodinu preseliti ovaj događaj u veći prostor…

Današnje cijelodnevno događanje započelo je keynote predavanjem svjetski poznatog tech podcastera iz SAD-a, ‘Digitalnog Jezuita’ Ft. Roberta Ballecera, koji je razotkrio tehnološke trendove koji su posljednjih godina bili hiperbole – odveć obećavajući, neostvarivi, tek s naznakama nadahnuća. ‘Padre’, kako ga nazivaju njegovi pratitelji, predstavio je i one tehnologije koje smatra doista dovoljno perspektivnima da u budućnosti promijene način našeg života: među njima je izdvojio blockchain, za kojeg smatra da ima puno širu perspektivu od zamjene za novac.

– S velikim sam zadovoljstvom prihvatio poziv na Bug Future Show 2019 znajući za brojne primjere tehnoloških inovacija koje potječu iz Hrvatske, a za koje smo čuli i mi u SAD-u. Problem iseljavanja talenata dodatno pogađa sredine poput vaše pa sam s oduševljenjem slušao vodeće ljude regionalne tehnološke industrije kada su pričali o načinima na koje zadržavaju ljude ‘kod kuće’. Iznenađen sam razinom stručnosti, inovativnosti i imaginacije na koju sam naišao u hrvatskoj tech zajednici okupljenoj na ovom događanju – istaknuo je Ft. Robert Ballecer (na uvodnoj slici).

Osim istaknutog gosta iz Amerike, u fokusu publike Bug Future Showa 2019 bili su vodeći ljudi najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki: Nanobita, Spana i Asseca. Oni su zaključili da je najbolja opcija za sve IT stručnjake ostanak u Hrvatskoj jer upravo u njihovim tvrtkama oni mogu dobiti istovjetne ili čak i bolje uvjete za sebe i obitelji od onih koje bi imali u inozemstvu. Tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, pitajući se pritom imamo li pravo čekati da se budućnost dogodi ili joj moramo prkositi, predstavio je glasoviti znanstvenik i astronom, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, zaključivši kako živi u vremenima kada će nestati homo sapiens kojeg će nadomjestiti ‘drugačiji ljudi’.

Održane su i dvije radionice na kojima je demonstrirana moć mobilnih kamera. Direktor fotografije Filip Tot je kroz svoje predavanje pokazao kako Huawei Mate 20 Pro koristi prilikom stvaranja filma, a nagrađivani fotograf Domagoj Sever je publici prenio svoja iskustva o fotografiji te otkrio kako je zahvaljujući fotografiji koju je snimio Huawei mobitelom završio na izložbi u Parizu.

U kinu Europa je danas nastupio i osječki startup Orqa čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Las Vegasa gdje su bili jedini hrvatski izlagač na CES-u među 1.200 pomno probranih startupa iz cijelog svijeta i to zahvaljujući pobjedi na Bugovom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2018.

Sve informacije o showu dostupne su na http://bfs.bug.hr/.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.