Austrijski glazbeni genij Franz Schubert skladao je svoju Osmu simfoniju 1822. godine. Dovršio je prva dva stavka, a onda se krenuo baviti drugim dijelima. Do smrti je nije dovršio, pa je i danas popularna Osma u povijest ušla pod „nadimkom“: Nedovršena simfonija.

Gotovo dva stoljeća kasnije, remek-djelo klasične glazbe ipak je dobilo kraj. Preciznije, još dva stavka koji su simfoniju od 27 minuta produljili na 48. Na ideju da dovrše Nedovršenu došao je Arne Herkelmann, ljubitelj klasične glazbe i čelnik odjela za mobitele u Huaweiju, a taj je posao povjerio – svojem mobitelu. Huawei Mate 20 Pro, smartfon s jednom od najnaprednijih umjetnih inteligencija – koja se uglavnom koristi da bi popravila fotografije – dobio je taj zadatak, na kojem je radio punih šest mjeseci, studirajući djela Schuberta i njegovih suvremenika i proučavajući kompozitorove skice nedovršenog rada na Osmoj simfoniji.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei je već demonstrirao kako umjetna inteligencija njegovih mobitela može samostalno voziti Porsche Panameru, kao i polarnu svjetlost pretvoriti u glazbu, no za ovaj najnoviji zadatak ipak je angažirao stručnjaka. Posao je dobio Lucas Cantor, ne zato što je prijatelj spomenutog Herkelmanna  nego zato što je ugledan kompozitor nagrađen Emmyjem za rad na crtićima DreamWorksa. Nakon samo mjesec dana „peglanja“ Huaweijeve kompozicije, Osma, sada Dovršena, doživjele je praizvedbu u prestižnom londonskom Cadogan Hallu.

Na nju su pozvani najugledniji mediji specijalizirani za klasičnu glazbu, a kako njihovi kritičari nisu imali većih zamjerki – vjerujemo da je Huawei obavio dobar posao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.