Imate neku blisku osobu čije vas zdravlje brine? Bez obzira na to je li u pitanju vaš roditelj, djed/baka, ili netko mlađi od vas, vjerojatno ste toj osobi savjetovali da nabavi iPhone – ne (samo) zato što ga je jednostavnije koristiti, nego i zato što je jednostavnije dozvati pomoć…

Ne morate zvati 112: dovoljno je da istodobno pritisnete bočnu tipku (za uključivanje/isključivanje) i jedan od gumba za glasnoću (gornji ili donji, svejedno). Nakon toga će se na ekranu pojaviti gumb za SOS poziv, pored kojeg piše Hitan poziv (Emergency Call, ako vam iPhone radi na engleskom).

(Ako koristite iPhone 7 ili stariji, neće pomoći da stisnete dvije bočne tipke: umjesto toga, treba pet puta zaredom brzo pritisnuti bočnu ili gornju tipku.)

iPhone je dovoljno pametan da zna koji je broj hitne službe – čak i ako ste u inozemstvu, gdje se za hitne pozive ne koristi 112 nego primjerice 911 (u SAD-u).

Cijeli postupak opisan je na službenim stranicama Applea, ovdje.

iPhone hitni pozivi

Slične mogućnosti hitnih poziva (koji su, usput budi rečeno, besplatni – ne morate brinuti je li vam ostalo dovoljno novca na prepaid računu) imaju i Android telefoni. Nećemo opisivati postupak za njih, jer je on različit kod različitih verzija i različitih proizvođača) ali iPhone ima i nešto dodatno: mogućnost da, nakon što se poziv hitnoj službi završi, automatski pošalje poruku vama dragoj, bližnjoj osobi.

Da bi dodali tu osobu, otvorite aplikaciju Zdravlje (Health – na engleskom), odaberite karticu Zdravstvena karta (Medical ID), zatim odaberite Uredi (Edit) te ispod donje opcije Hitni kontakti (Emergency Contacts) kliknite + u zelenom krugu pored kojeg piše dodajte hitni kontakt (add emergency contact). Odaberite taj kontakt iz imenika.

ipHone - kontakti za hitne slučajeve

Kada ga definirate, iPhone će nakon poziva hitnoj službi automatski poslati SMS poruku odabranoj osobi. U poruci će pisati da ste pozvali hitnu službu, a ispod toga će automatski biti ispisana vaša lokacija. Štoviše, kada se lokacija promjeni – automatski će nakon deset minuta poslati novu lokaciju, čak i ako ste u iPhoneu isključili mogućnost lociranja: on će ju privremeno uključiti, samo da vašem bližnjem javi gdje ste. Jesmo li već rekli da je iPhone pametan?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.