Jeste li znali da njemačka država ima Savezni ured za zaštitu od zračenja? Jedan od najvažnijih zadataka Bundesamt für Strahlenschutz (BfS) jest da upozori javnost na štetno zračenje mobitela i tableta, takozvani SAR (specific absorption rate), koji mjeri količinu zračenja koje ljudsko tijelo primi izlažući se zračenju mobilnih veza koje primaju i šalji mobiteli i tableti.

Stoga BfS redovito izmjeri i objavi vrijednosti SAR-a koje emitira svaki pojedini mobitel na njemačkom tržištu; lista sa SAR vrijednostima nalazi se ovdje a obuhvaća 3.384 mobitela – među kojima je gotovo sigurno i vaš.

Infographic: The Phones Emitting the Most Radiation | Statista

Na samom vrhu je popularni Xiaomi Mi A1, a slijede OnePlus 5T i 6T je još jedan Xiaomi: Mi Max 3.

Ta dva kineska proizvođača imaju još nekoliko modela u Top 20, a među najgorim „zračiteljima“ nalaze se i Apple (iPhone 7 i 8) te Google (Pixel 3).

Infographic: The Phones Emitting the Least Radiation | Statista

Među pozitivnim primjerima, mobitelima koji toliko male zrače da ih i BfS smatra neškodljivima, predvodi Samsung. Njegovi modeli drže više od polovice mjesta na Top 15 najmanje škodljivih, a na prvom mjestu je Galaxy Note8 čija SAR vrijednost iznosi ravno deset puta manje od Xiaomijevog Mi A1.

BfS podsjeća da 61% Nijemaca kupi novi smartfon svake godine (barem jedan).

Donosi i savjete kako smanjiti izloženost štetnom zračenju (ovdje su na engleskom jeziku).

Zanimljivo je da novije mreže (LTE i UMTS) manje zrače od zastarjelog GSM-a, a BfS savjetuje da, kad je god moguće, umjesto mobilne mreže koristite Wi-Fi jer on manje zrači. Što se tiče djece, BfS savjetuje da im isključite podatkovni promet te da telefon koriste samo za telefoniranje i igranje – na ograničeno vrijeme, a online igre samo preko kućne Wi-Fi mreže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.