Svi znamo da je umjetna inteligencija danas kadra prevariti nas predstavljajući se online kao prava, živa osoba – ali kada posjetite website ThisPersonDoesNotExist.com, svejedno će vas proći žmarci.

Jedino što nudi taj site, kako mu naziv sugerira, jest gomila slika osoba koje – ne postoje. Svejedno, toliko su uvjerljive da baš nikako ne možete prepoznati da ih je kreirala umjetna inteligencija.

Svaki puta kada stisnete tipku Refresh, pojavi se novo lice, generirano AI-jem.

ThisPersonDoesNotExist.com je kreirao Phillip Wang, softverski inženjer u Uberu, koristeći tehnologiju StyleGAN koju je razvila Nvidia. Ovo GAN je kratica za Generative Adversarial Networks, a smisao mu je da uz pomoć strojnog učenja stvori uzorke (ne samo lica – doslovce bilo čega) koje se uopće ne mogu razlikovati od „prave stvari“ – iz stvarnog svijeta.

Wang je izjavio za Mashable kako je odabrao lica „jer su naši mozgovi osjetljivi na te slike“ a za Motherboard je objasnio kako „većina ljudi ne razumije kako uvjerljive slike može stvoriti umjetna inteligencija“.

The Verge zaključuje kako je ThisPersonDoesNotExist.com „samo pristojan uvod u novu tehnologiju. Grubo otrežnjenje tek slijedi.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.