Znači li vam nešto skraćenica NNNI? U bivšem sustavu, to je bila skraćenica za Ništa nas ne smije iznenaditi – vježbe koje su se redovito provodile kako bi u slučaju rata, ili prirodne katastrofe, znali kako da se ponašamo ako nestane struje, vode, plina i ostalih blagodati civilizacije na koje smo navikli.

Nešto slično sada planira Rusija: namjerno isključiti internetsku vezu sa svijetom. Zasada: za vježbu.

Kako piše ruska novinska agencija RBK, s planom su se usuglasili svi veći davatelji usluga pristupa internetu. Ruski je parlament u prosincu usvojio zakon o suverenosti Runeta (da, skraćenica znači „ruski internet“) koji propisuje da telekomi moraju moći preusmjeriti sav internetski promet na pristupne točke koje kontrolira Roskomnazor, regulatorno tijelo koje će nadzirati koje informacije ne smiju izaći iz zemlje.

Zapadni mediji pišu kako Putinova administracija planira nešto slično takozvanom Velikom vatrozidu kojeg je uvela Kina kako bi kontrolirala priljev informacija iz svijeta, onemogućujući usluge koje nudi Facebook, Google i Amazon, megapopularne u „ostatku svijeta“. Rusija je već na pola puta do tog scenarija, jer država uporno gura vlastite alternative (kao što su Yandex umjesto Googleove tražilice, ili Mail.ru umjesto Gmaila) te od internacionalnih internetskih giganata traži da prebaci podatke na servere pod ruskim nadzorom.

Ruski mediji predstavljaju nove mjere kao nužnu obranu u slučaju rata, ali zapadni mediji podsjećaju kako je NATO zaprijetio Rusiji zbog „miješanja u izborni sustav i kampanja dezinformiranja“ koje se provode preko interneta. Nitko javno ne kaže kako bi Zapad mogao zbog toga isključiti Rusiju iz globalne mreže, ali Rusija je već sama napravila rezervnu kopiju DNS servera preko kojih se odvija internetski promet; od 12 tih servera, nijedan nije u Rusiji.

Istodobno, na drugom kraju svijeta, u Texasu, donosi se zakon koji priječi davateljima usluga pristupa internetu da ograniče internetski promet u slučaju prirodnih katastrofa. Zakonodavci se pozivaju na slučaj kada kalifornijski vatrogasci nisu mogli prenijeti dovoljno podataka o požarima, zbog usporavanja kojeg je namjerno uvela kompanija Verizon. Takav postupak omogućilo je državno tijelo FCC ukidanjem pravila o neutralnosti interneta; za razliku od ruskog slučaja. Smatra se da taj potez nije motiviran željom države da ograniči slobodu govora nego komercijalnim interesom velikih kompanija – ali ima iste posljedice: ograničavanje slobode protoka informacija internetom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.