Povodom skorog dolaska 8K televizora na naše tržište, odlučili smo razjasniti sve te silne skraćenice – i razjasniti nedoumice.

Kada biramo televizor – a isto to, u nešto manjoj mjeri, vrijedi i za računala, smartfone, tablete – jedan od podataka koje proizvođači guraju u prvi plan jest razlučivost (eng. resolution). Označava se oznakama u naslovu ovog teksta (8K, 4K, Full HD, HD…) ili brojkama. Te brojke označavaju broj točkica (piksela) od kojih je sastavljena slika na ekranu: primjerice, Full HD znači da je slika sastavljena od 1920 piksela vodoravno i 1080 okomito – ukupno ih je 2.073.600 (1920*1080).

Za usporedbu, „običan“ HD ekran – naziva se još i HD Ready, ili nosi oznaku 720p – ima upola manje piksela: 921.600 – a sastavljen je od 1280 vodoravnih i 720 okomitih piksela. (Za dodatnu usporedbu, televizor „standardne“ razlučivosti (SD) mjeri 720*576 – tek 414.720 točkica.)

Wikimedia Commons

Znači li to da je slika veće razlučivosti automatski dvostruko bolja? Zapravo ne. Iz dva razloga. Prvo, ljudsko oko će teško razlikovati razlučivosti – pogotovo kod onih najviših: čak će i stručnjaci teško detektirati razliku između „običnog“ HD-a i Full HD-a, a kamoli 4K i 8K. Kvaliteta ekrana tu igra veću ulogu, a nju ne možemo jednostavno izraziti brojkama.

A drugi – i važniji razlog je: nije važna samo razlučivost zaslona, nego i izvora, odnosno slike koja se na njemu prikazuje. Primjerice, hrvatske televizije najčešće emitiraju u standardnoj PAL razlučivosti (SD – spomenutih 720*576) a taj program gledamo na HD televizorima.

Bolji televizori riješit će taj problem upscaling tehnologijom koja „diže“ razlučivost dodajući na sliku točkice koje nedostaju. Najavljujući Samsungove 8K televizore, naveli smo kako upošljavaju umjetnu inteligenciju (AI) kako bi sliku niže razlučivosti „nadogradili“ na 8K. Da nije toga, strah nas je zamisliti kako bi na njima izgledao program HTV-a…

Dell

Kod računala je drugi problem još izraženiji. U to se lako možete uvjeriti tako da otvorite YouTube i kliknete ikonu zupčanika u donjem desnom kutu. (Ako na ikoni, na crvenoj pozadini piše HD: znači da je video dostupan u HD razlučivosti.) Odaberite Kvaliteta (Quality) i vidjet ćete kako se kvaliteta prikaza razlikuje, ovisno o razlučivosti koju odaberete. (Klikom na ikonu krajnje desno dolje, ili pritiskom na tipku f, prebacit ćete se na prikaz preko cijelog ekrana – tada su razlike još uočljivije.)

Većinu vremena koju provodite za računalom razliku u razlučivosti ipak nećete vidjeti, jer se aplikacije (programi) i sami Windowsi automatski prilagođavaju razlučivosti ekrana. Stoga je na njima razlučivost manje važna nego na TV-ima. Na mobitelima je još manje bitna – zato što su ekrani manji, pa ćete razliku teško uočiti.

U donjoj tablici navodimo najpopularnije razlučivosti.

8K 7680*4320
4K, UHD 3840*2160
Full HD, 1080p 1920*1080
720p, HD Ready 1280*720
PAL 720*576
VGA 640*480

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.