Samsung je potvrdio kako ne planira nove modele 4K Blu-ray playera, objavio je Forbes.

Najveći proizvođač potrošačke elektronike posljednje je nove modele predstavio pred više od godinu dana; noviteti su se očekivali na lanjskom sajmu IFA i ovogodišnjem CES-u, ali Samsung je preskočio obje prilike.

Kako piše Forbes, obustavljen je i razvoj novog high-end modela koji je trebao izaći sredinom godine.

TechRadar podsjeća da je ove godine na sajmu CES predstavljeno samo tri nova Blu-ray uređaja; predstavili su ih jedino Sony i Panasonic. Ostali su proizvođači bili upadljivo odsutni: primjerice, Oppo čiji je 4K Blu-ray player lani pobrao izvrsne recenzije – ove godine ne pokazuje namjeru da predstavi nasljednika.

Istodobno, bliži se ceremonija dodjele Oscara, za koje glasači tradicionalno pregledavaju kandidirane filmove na Blu-ray formatu, ali čak tri kandidata ove godine neće izaći na Blu-rayu: Miljenica, Stan & Ollie i Holmes i Watson.

Konačno, dok se proizvođači televizora zahuktavaju za prelazak na 8K tehnologiju, na vidiku nema 8K Blu-ray formata.

I dok se neko vrijeme činilo kako će se Blu-ray, nakon poraza konkurentske tehnologije HD-DVD, uspjeti nametnuti kao omiljeni medij za gledanje filmova kod kuće, u vrhunskoj kvaliteti, sve je izvjesnije da će ga masovno tržište zapustiti i napustiti – u korist downloada.

Tipična cijena novih Blu-ray naslova na našem tržištu je 149 kuna – za usporedbu, toliko košta tri mjeseca korištenja usluge Pickbox, koja omogućuje gledanje neograničene količine filmova, uključujući atraktivne naslove koji nisu dostupni u Blu-ray formatu (i s hrvatskim prijevodom), i to uz manje truda nego što je potrebno da se disk izvadi iz košuljice i ubaci u player.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.