Zašto bi uopće željeli blokirati automatsko ažuriranje Windowsa? Na prvi pogled, zgodno je što se to odvija automatski, jer ne morate uopće razmišljati o tome. No u praksi, isplati se ukloniti tu mogućnost, iz dva razloga. Prvo, taj proces koji se odvija u pozadini, bez vašeg znanja, itekako zna usporiti Windowse – a to ne želimo, čak ni ako nam PC inače brzo radi. Drugo, kako svi znamo, Windows Update ponekad zna prouzročiti nove probleme – umjesto da ukloni stare.

Sve skupa vrijedi ne samo za Windows Update, nego i za Office i ostale Microsoftove programe.

Postupak je različit za različite verzije Windowsa.

Ako koristite stare Windowse (7, 8 ili 8.1 – njih, zbrojeno, još uvijek koristi više ljudi nego nove Windowse 10) postupak je nešto jednostavniji. Kliknite Start -> Control Panel > System and Security, i pod naslovom Windows Update kliknite na Turn automatic updating on or off  te pod prvim (padajućim) izbornikom odaberite posljednju stavku: Never check for updates (not recommended) i odaberite OK.

U Windowsima 10 Pro je, kako smo rekli, postupak kompliciraniji, jer je namijenjen profesionalcima a opisan je ovdje. Za početak, morate se logirati (prijaviti) kao administrator. Kliknite na Start > Settings > Update & Security, pa s lijeve strane odaberite Windows Update pa s desne strane Advanced Options. U prvom padajućem izborniku odaberite Semi-Annual Channel (tako ćete ujedno osigurati da vam ne stižu probne, beta verzije ažuriranja) a u slijedećem odaberite maksimalnih 120 dana. To znači da će vam ažuriranja stizati četiri mjeseca nakon što su sigurna i provjerena. U trećem padajućem izborniku odaberite 20 – time ćete dobiti još 20 dana mira.

U Windowsima 10 mogućnosti isključenja automatskog ažuriranja su još ograničenije. Jedini način da kako-tako kontrolirate i odgodite ažuriranja je da prevarite Windowse da ste na ograničenoj vezi s internetom, koju treba platiti – tada neće svako malo provjeravati ažuriranja i sve ih primijeniti, još dok su u beta fazi. Da bi to napravili, kliknite na Start > Settings > Network & Internet, s lijeve strane odaberite Ethernet i s desne strane kliknite na vezu koju koristite za (žično) spajanje na internet. Zatim s desne strane ispod opcije Set as Metered connection odvucite klizač udesno, na On.

Za bežične veze ta je mogućnost još korisnija (pogotovo ako se ne nalazite na brzoj, kućnoj ili poslovnoj vezi) ali morat ćete ju podesiti pojedinačno, za svaku vezu koju koristite, i za svaku novu vezu. Postupak je opisan ovdje. Odaberite Start  > Settings  > Network & Internet > Wi-Fi  > Manage known networks, zatim Wi-Fi network > Properties i uključite Set as metered connection.

Važno je reći da sve skupa ne znači da preporučamo da posve zaboravite na Windows Update: savjetujemo da s vremena na vrijeme – najkasnije svakih pola godine, ili još bolje svaka dva-tri mjeseca – sami provjerite Windows Update i instalirate ažuriranja, za koja procijenite da bi vam mogla biti korisna. Poanta je da preuzmete kontrolu: da sami odlučite kada imate vremena time se pozabaviti, a ne da vas ažuriranja Windowsa usporavaju i prekidaju kada imate važnijeg posla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.