Huawei je jučer, dan prije službenog otvaranja sajma MWC Barcelona, predstavio svoj prvi preklopni 5G mobitel Mate X.

„Želimo pokazati svijetu kako 5G može učiniti svijet boljim“, rekao je Richard Yu, čelnik Huawijevog odjela za krajnje korisnike. „Mi predvodimo te napore.“

Sve se to događalo tri dana nakon što je Samsung predstavio svoj prvi preklopni mobitel, Galaxy Fold, ali i u razdoblju kada je Xiaomi praktički izgnan sa sjevernoameričkog tržišta, zbog optužbi o špijunaži, a američke vlasti pritišću saveznike u Europi i drugdje na slične korake.

Huawei Mate X je nedvojbeno ambiciozniji model od Samsung Galaxy Folda, što potvrđuje i cijenom: 2.300 eura. No, nema informacija kada će se moći kupiti na europskom tržištu; na američko tržište također stiže kasnije od Samsungovog preklopnog mobitela koji će se ondje moći kupiti od 26. travnja za 1.980 dolara – ali ne u 5G nego u 4G varijanti. Huawei Mate X će se nuditi isključivo u varijanti za 5G mreže.

Huawei Mate X (službeni video)

U odnosu na Samsungov preklopni mobitel, Mate X je tanji ali nudi veći ekran (6,38″, okruglih 8″ kada se rasklopi) a rasklapa se drugačije: izvana, a ne unutra, poput knjige.

https://www.youtube.com/watch?v=UQHHZI8cDwc

Samsung Galaxy Fold (službeni video)

Rasklopljen, Mate X je tanak svega 5,4 milimetara.

Uređaj pokreće Balong 5000, 7-nanometarski čipset za kojeg Huawei kaže da je najjači na svijetu (podržava veće brzine od Qualcommovog 5G čipseta X50) a baterija od 4.500 mAH izdržat će cijeli dan kako god intenzivno koristili uređaj, te će se napuniti do 85 posto za svega pola sata.

Tu su i četiri kamere, s tim da će se one glavne moći koristiti kao prednje (dok je uređaj zaklopljen) ili stražnje (kada se rasklopi).

Na MWC-u 2019. Huawei je lansirao još novih proizvoda, uključujući poboljšani Huawei MateBook X Pro, nova prijenosna računala Huawei MateBook 13 i Huawei MateBook 14 kao i ruter Huawei 5G CPE Pro. No, nije objavljeno kada ih možemo očekivati na našem tržištu i po kojoj cijeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.