Nokia je sajmu MWC u Barceloni predstavila četiri nova smartfona, od kojih je jedan privukao golemu pozornost – premda je riječ o zakašnjelom modelu, o kojem smo prvi put pisali još prošle jeseni. No Nokia 9 Pure View je doista nešto posebno, a to je jasno već na prvi pogled na stražnju stranu, na kojoj je toliko objektiva da izgleda poput slušalice tuša.

Umjesto jedne, dvije ili tri kamere, straga ih je pet. I premda svih pet (dvije u boji, tri monokromatske) imaju isti senzor (12 MP) i iste f/1.8 Zeissove leće, snimaju različitom ekspozicijom, da bi se posebnim algoritmom tih pet snimki kombiniralo u jednu – koja također ima 12 megapiksela, ali zato nudi izuzetnu oštrinu i nenadmašnu količinu detalja.

Kombiniranje tih pet snimki u jednu obavlja se pomoću tehnologije tvrtke Light, o kojoj smo već pisali, a sigurno ćemo i opet – jer, premda je izdala samo jedan proizvod: fotoaparat L16 sa 16 objektiva, na MWC-u je najavila i suradnje sa Xiaomijem i Sonyjem. Osim posebnog algoritma, za kombiniranje je zadužen i poseban čip, također djelo kompanije Light.

Nokia 9 PureView

Rezultat su HDR snimke koje su dovoljno svijetle i jasne, bez obzira na osvjetljenje pri kojem su nastale – između ostalog i zato što je svjetlost do senzora pristigla kroz pet objektiva. Fokus pak možete podešavati u Google Photos aplikaciji, a fotografije možete do mile volje (pre)uređivati u prestižnoj aplikaciji Lightroom, koju je Adobe dodatno prilagodio upravo za ovaj mobitel. Gotove snimke možete spremiti ne samo kao običan JPG, nego i u RAW (DNG) formatu.

Nokia 9 Pure View je već u prodaji na nekim tržištima, po cijeni od 699 dolara.

Nokia 4.2
Nokia 4.2

Svi ostali novi modeli zajedno neće koštati toliko. Konkretno, Nokia 4.2 (koja izlazi u travnju) koštat će 169 dolara za varijantu sa 2/16 GB odnosno 199 za 3/32; Nokia 3.2, koja se očekuje u svibnju koštat će 139 odnosno 169 dolara za iste memorijske kombinacije. Za svoje cijene, nudit će više od konkurencije: tako će Nokia 4.2 ponuditi dvije kamere straga, izrazito vitku liniju (8,4 mm) i stakleno kućište, a Nokia 3.2 još snažniju bateriju (4000 mAh) i veći ekran (6,26″).

Četvrti novi model Nokia 1 Plus je novi član Android Go obitelji koji po najnižoj cijeni (99 dolara!) nude vrlo solidno iskustvo, o čemu se brine Google koji nadzire softver, financijski potpomaže nisku cijenu i jamči dvogodišnje ažuriranje softvera s najnovijim mogućnostima.

Nokia 1 Plus
Nokia 1 Plus

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.