Najprije dobra vijest. Na marginama sajma MWC u Barceloni predstavljen je USB 3.2, nova inačica standarda kojeg svi koristimo – na mobitelima najčešće za punjenje, a na računalima (i drugim uređajima) za prebacivanje podataka i priključivanje dodatne opreme. Novi će standard omogućiti veće brzine prijenosa podataka: do 20 Gbps, dvostruko više od sadašnjih 10 Gbps.

A sada loša vijest. USB nas je i dosada znao zbunjivati jer postoji bezbroj verzija tog jednog standarda. Sada će biti još kompliciranje, jer preimenovat će se stara, postojeća oprema koja podržava stare standarde. Tako će se USB 3.1 (koji podržava brzine do 10 Gbps) preimenovati u USB 3.2 Gen 2, a još stariji USB 3.0 (brzine 5 Gbps) službeno će se zvati USB 3.2 Gen 1. (Još vam sve skupa nije dovoljno komplicirano? Znajte da je nakon izlaska USB-a 3.1, USB 3.0 službeno preimenovan u USB 3.1 Gen 1.) A da bi sve skupa bilo kompliciranije, novi USB 3.2 uređaji zvat će se USB 3.2 Gen 2×2.

I za kraj, još jedna dobra i jedna loša vijest. Dobra vijest je da se fizički konektori neće mijenjati: i dalje će se koristiti noviji USB Type-C (kojeg možete okrenuti na bilo koju stranu) te (rjeđe) stariji, „običan“ USB priključak s kojim ste morali paziti da ga utaknete na gornju stranu.

Zadnja loša vijest je da proizvođači neće jednostavno predstaviti brzinu nove opreme – bilo bi najjednostavnije da naprosto napišu „ovo je USB 3.2 uređaj/kabel, on podržava brzinu od 20 GBps“, ali ne: on će nositi oznaku SuperSpeed USB – kao i svi stariji, USB 3.1 i USB 3.0 uređaji, koji nude manje brzine.

Službena stranica udruženja USB-IF, koje je odgovorno za svu ovu zbrku, jest usb.org. Ako želite proniknuti u izmjene, želimo vam dobar ulov – nama nije uspjelo na toj adresi naći suvislo priopćenje o novostima, a kamoli pregledno objašnjenje novog standarda…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.