Djeca su izloženija potencijalnim opasnostima na internetu, nego su to odrasli. Policijske uprave u nekim američkim saveznim državama ovih dana upozoravaju roditelje na neke aplikacije koje bi trebalo posebno nadzirati kako ih njihova djeca koriste.

„Ovo su aplikacije koje mogu biti opasne i mogu izložiti vašu djecu raznim stvarima od bullyinga do neželjenih seksualnih poruka, neke aplikacije čak mogu odati lokaciju vašeg djeteta nepoznatim osobama“, upozorilo je udruženje policijskih postaja u američkoj saveznoj državi Ohio. 

Oni su objavili post na Facebooku pod naslovom “14 aplikacija o kojima bi roditelji trebali biti upoznati”. Potom su objavili listu tih aplikacija i za svaku opisali zašto je smatraju problematičnom. 

Ovo su navedene aplikacije: Bumble, Live.me, Ask.FM, Snapchat, Holla, Calculator%, Kik, Whisper, Hot or Not, Omegle, Yellow, Burn Book, Wishbone, Instagram. 

Bumble: Klinci je koriste kako bi kreirali lažne profile i pritom često lažu o svojim godinama

Ask.fm: Poznata po cyber bullyingu. Aplikacija potiče anonimce da postavljaju pitanja o bilo čemu

Snapchat: Jedna od iznimno popularnih aplikacija, obećava korisnicima nestajanje fotografija i videa. Dopušta vidjeti lokaciju drugih korisnika

Holla: Hvali se da potiče ovisnost – omogućuje video chat i upoznavanje s ljudima bilo gdje na svijetu. Zloglasna po rasističkim ispadima

Calculator%: Tajna aplikacija koja skriva fotografije, video zapise i datoteke, kao i povijest surfanja. Izgledom aplikacija vuče na kalkulator, ali je zapravo maska za arhivu tajnih fileova.

Kik – aplikacija za poruke, omogućava bilo kome da šalje direktne poruke vašem djetetu

Whisper: Anonimna društvena mreža koja obećava dijeljenje vaših tajni sa strancima. Odaje korisnikovu lokaciju i potiče upoznavanje nepoznatih ljudi

Hot or Not: Potiče ljude da ocjenjuju vaš profil i chat sa strancima. Cilj aplikacije je da ljubavno povezuje korisnike

Omegle: Besplatni chat servis koji promiče komuniciranje s nepoznatim osobama

Yellow: Ovu aplikaciju koriste tinejdžeri za flert po uzoru na Tinder

Burnbook: Objavljuje anonimne glasine o ljudima kroz audio poruke, tekst i fotografije

Wishbone: Aplikacija koja omogućuje korisnicima da ocjenjuju djecu i rangiraju ih

Instagram: Popularna aplikacija koju djeca vole koristiti i zbog poruka. One se izbrišu jednom kada jedan korisnik izađe iz chata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.