Tvrtka GemBox, dobavljač softverskih komponenti razvijenih u .NET-u i Javi, objavila je jučer da je premašila brojku od 6000 stranih korisnika.

GemBox uspješno posluje već trinaestu godinu za redom, a na tržištu nudi komponente namijenjene ugradnji u veće softverske pakete, s naglaskom na datotečne formate i dobro dokumentirani API.

Korištenjem, primjerice, komponente GemBox.Spreadsheet možete u svoj softverski paket dodati potpunu podršku za uređivanje i pohranu proračunskih tablica, uključujući i otvaranje i spremanje tablica u formatu Microsoftovog Excela. Komponenta GemBox.Document omogućuje, pak, vašim programima da podrže kreiranje, učitavanje, konverziju i ispis uredskih dokumenata uključujući rad s Wordovim formatima datoteka.

Među korisnike GemBoxovih rješenja ubrajaju se globalno poznate tvrtke kao što su Intel, Xerox, BP, Verizon, DHL, Deutsche Bank pa čak i Microsoft, a zvučnija imena među korisnicima međunarodnim organizacijama su svakako UEFA i NASA.

GemBox je osnovan u Zagrebu 2006., a posebnost ove uspješne tvrtke danas je da svim svojim zaposlenicima omogućuje rad od kuće, bez potrebe za dolaskom u ured. Ova mogućnost se bez diskriminacije primjenjuje na sve domaće i strane zaposlenike i GemBox u ovom trenutku nema ured.

„Rano smo shvatili da je stručnjacima koje zapošljavamo fleksibilnost jedna od najvažnijih stvari kada se odlučuju za poslodavca i stoga smo svima njima odlučili ponuditi da rade od doma ili s kojeg god mjesta žele, bez ikakve potrebe da dolaze u ured,“ kaže Željko Švedić, vlasnik GemBoxa. „Ovaj model se pokazao izuzetno uspješnim i danas ga primjenjujemo na sve zaposlenike i suradnike. Dok god obavljate svoj posao i poštujete rokove, nećemo od vas tražiti da se pojavljujete na nekoj lokaciji.“

Željko Švedić
Željko Švedić

Isti model Željko primjenjuje i u svojoj drugoj tvrtki TestDome, koju je 2013. osnovao s Marijem Živićem.

TestDome se bavi izradom online sustava za testiranje kandidata za posao koji su od neprocjenjive koristi tvrtkama prilikom početnog razvrstavanja prijavljenih. U ponudi su specijalizirani testovi za pojedine vještine iz svijeta IT-a i testovi znanja programskih jezika, ali i općeniti testovi numeričkih i verbalnih vještina i logičkog razmišljanja, kao i testovi koji procjenjuju kandidatove vještine vođenja projekata, digitalnog marketinga, prodaje i raznih drugih područja. Korisnici mogu i sami kreirati vlastita pitanja i testove.

„TestDome trenutno zapošljava 9, a GemBox 6 djelatnika i svi rade od kuće. Nismo nikada imali nikakvih problema s ovakvim načinom rada, a nemaju ga ni naši zaposlenici. Bez obzira na to što radite od doma, nećemo od vas tražiti da budete dostupni 24 sata dnevno ili da radite više od dogovorenog radnog vremena,“ kaže Mario Živić. „Od 9 zaposlenika, 7 ih je iz Hrvatske, a 2 su stranca. Posebnost je naš Davor iz jednog mjesta u Hrvatskom Zagorju koji u TestDomeu radi već gotovo godinu dana, a još ga nikad nismo sreli.“

TestDome je u četiri godine aktivne prodaje svoje usluge došao do impozantne brojke od 3700 korisnika, a prema dosadašnjim trendovima očekuju da će ta brojka premašiti 4000 korisnika do svibnja ove godine.

Korisnici su raznovrsni – gotovo u svim slučajevima je riječ o stranim firmama koje žele što učinkovitije provoditi natječaje za posao, uključujući tvrtke kao što su eBay, PayPal, Turkish Airlines ili First Data. Hrvatskih tvrtki među korisnicima TestDomea je tek 16, tj. manje od pola posto. TestDome od početka veljače među klijentima broji i jednu instituciju Europske Unije koja će njihove testove koristiti za procjenu kandidata u javnoj upravi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.