Kako smo pisali prošlog tjedna, USB Promoter Group je prošlog tjedna predstavio novi standard USB 3.2, a sada je službeno predstavio još noviji standard: USB 4.

Novi USB (službeno nazvan USB4 – bez razmaka) ponudit će prijenose brzine 40 Gbps – dvostruko brže od starog USB-a 3.2, odnosno četverostruko brže od aktualnog standarda USB 3.1. K tome, prijenos podataka će se moći odvijati simultano uz spajanje na monitor, a da višestruki prijenosi neće dovesti do većeg usporavanja.

Novi standard je zapravo zasnovan na staroj tehnologiji Thunderbolt 3, koju je razvio Intel, a koja dosad nije postala općeprihvaćeni standard – jer ju je Intel naplaćivao. Kako je obećao još preklani, Intel će sada omogućiti nezavisnim proizvođačima da preuzmu tehnologiju bez naplate.

Zbrku bi mogla unijeti Intelova nakana da nastavi nadograđivati tehnologiju Thunderbolt – a ona će i dalje nositi oznaku Thunderbolt 3.

Prvi uređaji koji će podržavati novi standard USB 4 se očekuju od jeseni – uključujući Intelove 10-nanometarske procesore Ice Lake. Standard će omogućiti da se 4K film prebaci na PC za svega pola minute, ili da se upogone dva 4K monitora istodobno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.