U stvarnom životu, birate kome ćete dati broj telefona, zar ne? Zašto onda tako ne bi bilo i na društvenim mrežama? Tim prije što si danas svi i svatko uzimaju pravo da vas nazovu ili pošalju poruku u kojoj vam reklamiraju sve i svašta…

Facebook nas je lani manje-više natjerao da mu ostavimo naš broj telefona. I ranije nas je na razne načine pokušavao uvjeriti da mu moramo ostaviti svoj broj telefona, ali lani je stigla ponuda koju je teško odbiti: 2FA. Punim nazivom two factor authentification – to je tehnologija koja zahtjeva ne jedan nego dva podatka da bi dokazali da ste to doista vi. Bez obzira na to jeste li pristali na 2FA zato što želite povećati sigurnost (smanjiti šanse da vam netko „provali“ račun) ili ste naprosto pristali zato što vas je Facebook uporno gnjavio – sada koristite 2FA, a to znači da ste sigurniji.

Problem je u tome što je drugi faktor u 2FA – vaš telefonski broj. Gizmodo je lani dokazao kako vrlo brzo nakon što ste u Facebooku uključili 2FA vaš broj telefona može postati dostupan neželjenim oglašivačima. Facebook je nakon toga povećao sigurnost, ali… Prvo, nema nikakve garancije da naše brojeve neće opet provaliti spammeri (ako već nisu) a drugo: vaš telefonski broj će i dalje vidjeti svi vaši Facebook prijatelji, i nema nikakvog načina da ih spriječite. Dapače, vaš broj možda vide i drugi! Da provjerite je li tako, posjetite Postavke (Settings – ako koristite Facebook na engleskom). Pronađite opciju Tko vas može tražiti putem broja telefona koji ste naveli (Who can look you up using the phone number you provided?). Nude vam se tri opcije: Prijatelji, Prijatelji prijatelja i Svi.

Facebook 2FA

Ako vam to nikako ne odgovara – jer naprosto ne želite da svi vaši Facebook prijatelji (ostale da i ne spominjemo) vide vaš broj telefona – ipak postoji mogućnost da ga obrišete, a da nastavite koristiti 2FA za sigurnost. Kako? Jednostavno: tako da umjesto Facebookovog 2FA uključite Googleovu izvedbu.

Dakako da se ni u Google ne možete 100% pouzdati kada je u pitanju sigurnost i privatnost podataka, ali činjenica je da se u ovom slučaju Google pokazao kao sigurniji izbor. K tome, Googleov 2FA ste već sigurno uključili (ako koristite Android telefon, ili bilo koju Googleovu aplikaciju, kao što je Gmail) – a zašto bi koristili dva sustava prijave, ako možete jedan?

Bez brige, postupak ne traje više od dvije-tri minute.

Na mobitelu, otvorite Facebook aplikaciju. Kliknite na tri paralelne okomite linije u gornjem (ili donjem) desnom uglu, odaberite Postavke i privatnost (Settings & Privacy) pa Postavke (Settings) i pod Sigurnost (Security) odaberite Sigurnost i prijava (Security and Login). Zatim pod Postavljanje dodatne sigurnosti odaberite Upotrebljavajte dvostruku provjeru autentičnosti (Set up two-factor authentication). Kliknite na Započni (Get started) i zatim odaberite drugu stavku: Aplikacija za provjeru autentičnosti (Authentication App). Kliknite na prvu stavku: Postavljanje izvršite na istom uređaju (Set up on same device).

Slijedeći korak je da pokrenete Google Authenticator (ako već nemate tu aplikaciju, možete ju preuzeti ovdje za Android ili ovdje za iOS). On će vam ponuditi šesteroznamenkasti broj koji ćete upisati u Facebook aplikaciju i – gotovo, to je to!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.