Svi znamo da mobiteli (pa i računala) imaju mogućnost da točno lociraju gdje se nalazite – što je vrlo korisno kada želite pronaći put do nekog mjesta, ili se naći s nekim. No to je još korisnije Googleu – jer, prateći gdje se nalazite, može prodati te podatke oglašivačima. Primjerice, ako često prolazite pored trgovine nekog trgovačkog lanca, on vam može izbaciti oglas baš kad se približite njihovoj trgovini.

Dakako da su ljudi vrlo osjetljivi na takvo narušavanje njihove privatnosti: ne žele da netko drugi zna gdje se kreću, a ponajmanje da to znaju oglašivači. Stoga je Google odavno ponudio opciju Turn off location history kojom možete isključiti da vas Google prati.

No, kako se pokazalo, ta opcija samo isključuje mogućnost da sami pogledate gdje ste bili. Google vas i dalje prati.

Novinska agencija AP još je prošlog ljeta pokazala i dokazala kako Google prati i snima svaki vaš korak – čak i ako vam to ne pokazuje. Nakon toga se digla velika prašina, Google je napola obećao da će to ispraviti. Kako piše 9to5google, u slijedećoj verziji Google Karata vjerojatno će pojednostaviti isključivanje praćenja lokacije – a s druge strane, možda i neće: još ništa nije sigurno.

Srećom, postoji jednostavan način kako možete sami isključiti praćenje.

Google

Alat se nalazi na web adresi myaccount.google.com/activitycontrols. Naprosto isključite prve dvije mogućnosti. Druga, Povijest lokacija (na gornjoj slici) je dostupna i na mobitelu (uz malko kopanja po Postavkama) no nama je zanimljivija prva, Aktivnost na webu i u aplikacijama. Ona će isključiti ne samo praćenje lokacije nego djelomice i povijest pretraživanja: što ste tražili na Googleu…

I donje četiri mogućnosti su zanimljive. Informacije uređaja sinkroniziraju podatke iz vašeg adresara i kalendara (što je možda korisnije ostaviti uključeno – da ne morate ponovno zapisivati kontakte i obaveze na računalu, nakon što ste ih zapisali na mobitelu – i obratno). Ako isključite Glasovna i audioaktivnost, Google neće spremati ono što izgovorite Asistentu. Posljednje dvije mogućnosti se odnose na YouTube: njima možete isključiti spremanje vaših pretraga i pregleda na YouTubeu.

Google

Na dnu stranice se nalazi još jedan zanimljivi link: Oglasi. Na njemu možete isključiti mogućnost da vam Google (i njegovi partneri) prikazuju oglase na temelju onoga što zna o vama. No to je već tema za jedan slijedeći članak…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.