Velika se buka podigla nakon što je preklani otkriveno kako Apple namjerno usporava stare iPhone mobitele – navodno zato da im prištedi bateriju. Apple je nakon toga morao obećati besplatnu zamjenu starih baterija (na čemu je tvrtka podosta izgubila) ali nakon toga je potiho istu mogućnost uveo i na posljednje modele iPhonea X i 8, kako je otkrio The Verge.

I dok internetom haraju razne glasine kako (i zašto) to usporavanje radi, jedno je sigurno: iPhone će vam se usporiti kada baterija padne na otprilike 20% kapaciteta, a i isključit će se i prije nego što se približi nuli. Detalje o tome možete naći ovdje, na službenim stranicama Appleove podrške.

I dok to s jedne strane ima logiku – na dulje staze, baterija će dulje izdržati ako se (često ili redovito) ne iscrpljuje do kraja – većina nas ipak više voli sama kontrolirati svoj mobitel, odnosno osigurati se da on ostane uključen kada nam je to zaista potrebno.

Srećom, tu mogućnost možete sami isključiti. Posjetite Postavke > Baterija > Zdravlje baterije (Settings > Battery > Battery Health, ako koristite iPhone na engleskom) i pogledajte što vam piše pod Mogućnost vršnih performansi (Peak Performance Capability). Ako na dnu tog pasusa piše Deaktiviraj… (Disable…), to znači da je iPhone već zaključio da vam je baterija stara i nepouzdana (možda i zato što ste ju više puta ostavili da se sama isključi). Sve što trebate učiniti da spriječite da se iPhone ubuduće sam uspori je – isključiti tu mogućnost.

Imajte na umu da ju iPhone može ponovno sam uključiti, ako se baterija opet iscrpi do kraja – nakon toga, treba ponoviti gore opisani postupak.

Osim drakonskih mjera, Apple nudi i korisne savjete kako prištedjeti bateriju – možete ih naći ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.